BiH
5

Udruženje roditelja izdvojilo osam prijava protiv pedijatara

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje roditelja teško bolesne djece u BiH je u akciji "Prijavi svog pedijatra", čiji je cilj poboljšati rad pedijatrijske službe upozoravanjem na postojeće propuste koje bi pedijatrijska služba trebala korigirati, od primljenih prijava izdvojilo njih osam koje smatra osnovanim.

Pomenutih osam prijava odnose se na površan pregled bebe prije odobravanja vakcinacije, kao i na površan pregled bebe nakon primanja vakcine.

Jedna od prijava odnosila se na slučaj da je sedam dana nakon prve Hep B vakcinacije u RS-u beba prestala koristiti ruku, a 33 dana kasnije pri kontrolnom pregledu pred drugu vakcinaciju pedijatrica je ustanovila da je beba mlitava i da ne kontroliše držanje glave. Uprkos takvom zdravstvenom stanju ona je odobrila davanje druge doze Hep B vakcine, nakon čega se bebi stanje znatno pogoršalo, kao da je počela da "vene", a otkriveno joj je i oštećenje mozga koje se naziva lezija.

U drugom slučaju šest dana po prijemu druge Hep B vakcine u FBiH beba je imala jako zatajivanje rada srca, te je oživljavana i stavljena na aparate za disanje. Pri tom joj se javila i sepsa uzrokovana bakterijom Staphylococus aureus, nakon čega je postala mlitava. Encefalopatija koju je beba dobila 2007. dijagnosticirana je tek 2009. godine zbog čega je beba dvije godine bila zdravstveno zapuštena i neliječena od teškog oboljenja.

Tu je također i slučaj kada je 13 dana po prijemu DTPr vakcine u RS-u beba imala prve trzaje ruku i nogu, na šta pedijatar nije reagirao, deset dana kasnije trzaji su postali jači i češći, kao da su se tresli, a 47 dana kasnije beba je dobila prvi epileptički napad. Pregledom mozga bebe magnetnom rezonancom ustanovljena je atrofija mozga, a u bolnici je nestao izvještaj o teškom pogoršanju zdravstvenog stanja kada je bebi srce prestalo raditi i kada joj je bio smanjen dotok krvi u mozak, što je moglo uzrokovati gušenje, što je vrlo bitno za bebino kasnije zdravstveno stanje.

Pedijatri u ovim slučajevima nisu prijavljeni po imenu, jer roditelji uglavnom ni ne znaju kako se zovu ljekari koji njihovoj djeci daju vakcine, već su prijavljeni domovi zdravlja u kojima su bebe primale vakcine.

U FBiH su prijavljeni domovi zdravlja Kakanj, Mostar i Široki Brijeg, a za dijete koje živi na području općine Novi Grad Sarajevo nije navedeno gdje je primilo vakcine.

U RS-u je prijavljen dom zdravlja Prnjavor, dva puta Pale, a Klinički centar u Banja Luci u vezi s nestankom medicinskog izvještaja.

Pedijatrica N.M. iz Tuzle je prijavljena da je telefonom nazivala lokalne medije i pobuđivala sumnju u urednu registraciju Udruženja kao pravne osobe, omalovažavala rad Udruženja i tražila da se saopćenja Udruženja više ne objavljuju, navodi se u saopćenju Udruženja roditelja teško bolesne djece u BiH.