BiH
5

Udruženje ReAktiv poziva: Glasaj zenički!

Klix.ba
Omladinsko udruženje ReAktiv pokrenulo je kampanju "Glasaj zenički" koja ima za cilj animiranje zeničke javnosti za izlaznost na opće izbore te da pritom svoj glas daju kandidatima iz Zenice.

U toku realizacije kampanje Zeničania će biti predstavljeni kandidati i kandidatkinje iz Zenice za sve nivoe vlasti i iz svih političkih opcija, bez favoriziranja pojedinačnih kandidata ili stranaka.

U okviru kampanje bit će realizovane i ulične akcije i bit će snimljene amaterske video emisije isključivo sa mladim zeničkim kandidatima za predstojeće izbore. Neizostavna aktivnost bit će i promocija kroz lokalne medije i društvene mreže.

"Generalni cilj kampanje je povećati izlaznost Zeničana i Zeničanki na Izbore, prije svega mladih birača, dok je specifični cilj povećati prisutnost Zeničana/ki u svim nivoima vlasti jer vjerujemo da će upravo ti Zeničani/ke raditi u većem interesu za naš grad", kazali su iz ReAktiva.

Emisije "Razgovor sa političar(k)om na ti" bit će uploadovane na Youtube kanal udruženja ReAktiv (www.youtube.com/UGREaktiv), najkasnije do 6. oktobra i služit će kao posljednje obraćanje mladih kandidata javnosti zašto da glasaju za njega ili nju.

"S obzirom da često možemo čuti kako mladi ne znaju za koga da glasaju, mi ćemo svim mladim Zeničanima i Zeničankama ponuditi jednostavne opcije, glasajte za ljude, a ne za stranke i glasajte za ljude iz svog grada. Jednako ćemo zastupati sve stranačke opcije i sve kandidate koji su pristali za saradnju na ovom projektu, a uveliko lakši pristup mladih kandidatima i informacijama o njima ćemo ostvariti kroz saradnju sa 'zakoga.ba' koji ima i Andorid aplikaciju, upravo ono što mladi najviše koriste, tako da se nadamo da više neće koristiti 'izvlaku' ne znamo ni ko je kandidat na ovim izborima", kazao je predsjednik ReAktiva Aldin Alić.

Omladinsko udruženje REaktiv je otvorilo javni poziv za sve mlade kandidate/kinje da se prijave za učešće u emisijama koje će biti snimane u periodu od 25. septembra do 5. oktobra 2014. godine.

"Pitanja koja će biti postavljana u toku emisija će biti kreirana od strane mladih ljudi i nije moguće dobiti ih prije snimanja emisije i neće biti probnih snimanja. Kroz ove emisije želimo vidjeti koliko su mladi kandidati spremni za okrutnu bh. političku scenu i koliko iskreno mogu obećati mladim ljudima da će raditi u njihovom interesu", izjavio je Alić.

Javni poziv je otvoren do 22. septembra do ponoći, a svi zainteresovani se mogu prijaviti putem online prijavnice.