BiH
0

Udruženje poljoprivrednika u BiH: Uklanja se šatorsko naselje

FENA
U srijedu 11. jula od 20.00 sati pa nadalje, u ne precizirano vrijeme, vlasti Kantona Sarajevo će nasilno i po mraku, uz asistenciju policije, ukloniti šatorsko naselje Udruženja poljoprivrednika u BiH ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu, saopćeno je danas iz Udruženja.

Upućen je poziv medijima da svojim prisustvom omoguće da informacija i slika o odnosu vlasti prema poljoprivrednicima ode što dalje u "svijet i tako pomognu poljoprivrednicima da se i dalje afirmišu na rješavanju jednog važnog problema države BiH".

Udruženje poljoprivrednika u BiH svojom aktivnošću pa i protestima u šatorskom naselju se uporno bori za neprikosnoveno pravo svake države da svojom hranom hrani svoje stanovništvo, da smanji trgovinski deficit u sektoru hrane za oko jednu milijardu KM i da tako aktivira desetine hiljada poljoprivrednih imanja.

Šatorskim naseljem poljoprivrednici, organizirani u Udruženju poljoprivrednika u BiH, već više od dvije godine izražavali su nezadovoljstvo i protest protiv vlasti u BiH odgovornih za katastrofalno stanje u poljoprivredi, navodi se u saopćenju.