BiH
0

Udruženje poljoprivrednika u BiH pozdravlja odluku Parlamenta BiH

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH pozdravlja odluku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je na zahtjev Udruženja poljoprivrednika u BiH odgodio izjašnjavanje o sporazumu CEFTA do 31.jula, dok Vijeće ministara ne donese potrebne odluke sukladno članku "23. bis" sporazuma CEFTA.

Udruženje također pozdravlja odluku Komisije za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je dala negativno mišljenje o sporazumu CEFTA dok Vijeće ministara ne donese odluku kojom će zadržati punu naplatu carina na tarifne oznake 02, 04,16 pri uvozu u BiH robe porijeklom iz Hrvatske i Srbije, te druge odluke potrebne za zaštitu poljoprivredne proizvodnje.

U Udruženju očekuju da će do 31. jula, kada će ponovno biti na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ratifikacija sporazuma CEFTA, biti donijete valjane odluke u skladu sa člankom 23. bis o uvođenju pune carinske zaštite s Hrvatskom i Srbijom na tarifne oznake 02, 04, i 16, kako bi se sporazum o CEFTA-i mogao i ratificirati.