BiH
0

Udruženje poljoprivrednika u BiH: Ne nazire se izlaz iz teškog stanja u agrokompleksu

NINA
Iz Udruženja poljoprivrednika u BiH upozorili su da se ni nakon 21 dana protesta poljoprivrednika ne nazire rješenje ni izlaz iz teškog stanja u agrokompleksu, te su poručili da će ostati pri svojim zahtjevima do konačnog rješenja.

Nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini upućen je poziv na «pokretanje javnog i jasnog dijaloga s ciljem pronalaženja najkvalitetnijih rješenja za vrlo složene probleme agrokompleksa BiH».

«Žalosno je da niko od političara iz aktualne vlasti nije našao za shodno da se pojavi u šatorskom naselju i obrati poljoprivrednicima. Očito je da imamo vlast koja postaje sama sebi svrha, vlast koja se odrodila od naroda i koja ne brine o problemima najbrojnije populacije u zemlji», prokomentirao je dosadašnje ponašanje vlasti prema protestima poljoprivrednika predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Ranko Bakić.

On je dodao da je takav "arogantan i birokratski odnos s onima koji na miran i demokratski način izražavaju svoje nezadovoljstvo promašenom politikom u oblasti agrara grubo negiranje svega što je postignuto u demokratskom razvoju BiH".

Izjavu ministra poljoprivrede Republike Srpske Gorana Perkovića da je protiv formiranja ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, u Udruženju poljoprivrednika smatraju kočenjem reformskih procesa u oblasti agrara i nastojanjem da se zadrži postojeće stanje u kojem «nema zdravog poslovnog ambijenta za ubrzani razvoj poljoprivredne proizvodnje».

«Zadržavanjem postojećeg stanja mi samo produbljujemo krizu koja već punih 10 godina potresa poljoprivredu. Poljoprivrednicima su potrebna sustavna, a ne ad hoc rješenja od slučaja do slučaja. Zato formiranje ministarstva na nivou BiH nema alternativu», istaknuo je Bakić, uz napomenu da to neće značiti ukidanje entitetskih ministarstava, nego njihovo jačanje i približavanje stvarnim problemima poljoprivrednih proizvođača.