BiH
0

Udruženje poljoprivrednika predložilo da FBiH uveze 10.000 tona kukuruza

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UP BiH) predložilo je da Federacija BiH hitno uveze deset hiljada tona kukuruza za stočnu hranu, te da se taj kukuruz proda korisnicima po dosadašnjim cijenama a razliku u cijeni regresira Federacija, za što je potrebno par miliona KM.

"Ova količina bi ublažila udar poskupljenja na stočarstvo za period od oko tri mjeseca", navode iz Udruženje, nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u ponedjeljak.

Poljoprivrednici su iznijeli svoje prijedloge u cilju smanjenja očekivanih negativnih efekata na domaću stočarsku proizvodnju zbog vrtoglavog rasta cijena kukuruza i ostalih komponenti za ishranu stoke a koje naša zemlja uglavnom uvozi.

Udruženje poljoprivrednika BiH navodi da će u suprotnom proizvođači peradi, tovljači junadi i svinja biti prinuđeni da napuste proizvodnju jer neće moći porast cijena stočne hrane kompenzirati poskupljenjem svojih proizvoda obzirom da će uvozni lobiji ponuditi jeftinije meso iz uvoza.

Ugroženi su i proizvođači mlijeka jer im je suša uništila proizvodnju sijena, silaže i prinose pašnjaka pa su prinuđeni da kupuju velike količine koncentrovane stočne hrane iz uvoza koja je udvostručila cijenu.

Poljoprivrednici su ukazali da resorne federalne institucije moraju hitno djelovati, kao što to čini Vlada RS koja je već donijela odluku o hitnom uvozu kukuruza.

Na sastanku je dogovoreno da se hitno napravi operativni program za ratarsku proizvodnju kao bi se na zapuštenim oranicama proizvelo stotinjak hiljada tona žita, uz ostale ratarske kulture koje ulaze u plodored.