BiH
0

Udruženje poljoprivrednika BiH poziva na hitne mjere protiv povećanja cijena hrane

FENA
Nadležne bh. institucije niti na jednom nivou nemaju odgovor na poskupljenje hrane koja se najvećim dijelom uvozi, kao ni na sve teži položaj građana BiH, saopćeno je danas iz Udruženja poljoprivrednika BiH.

Iz Udruženja podsjećaju da su u više navrata upozoravali nadležne predstavnike vlasti na povećan trend rasta cijena poljoprivrednih proizvoda i vanjskotrgovinskog deficita u razmjeni poljoprivrednih proizvoda BiH sa susjednim zemljama.

"Očigledno je da oni nisu ozbiljno shvatili naša upozorenja te stoga danas javno priznaju da država nema odgovora na poskupljenja hrane u BiH", navodi se u saopćenju.

Udruženje tvrdi da su predstavnici vlasti zaboravili aktivirati mjere tržišno-cjenovne politike na području cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, zaštititi domaće poljoprivredne proizvođače od konkurencije iz susjednih zemalja članica sporazuma CEFTA, iako im tu mogućnost daje član 23bis istog sporazuma te ukinuti carine na uvoz repromaterijala, opreme i mehanizacije u poljoprivredi.

Vlasti su također zaboravile osloboditi od nameta dizel koji koriste poljoprivrednici, povećati akcize na luksuz, izdvojiti značajnija sredstva za poticaje u bh. poljoprivredi, aktivirati sve zemljišne resurse na raspolaganju za proizvodnju hrane te osposobiti i napraviti funkcionalnim robne rezerve.

Iz Udruženja upozoravaju da će, ukoliko predstavnici vlasti ne provedu spomenute mjere, doći do još većih poskupljenja prehrambenih proizvoda i deficita koji je stalno u porastu.

To će se direktno odraziti na standard potrošača i dovesti do uništenja značajnog broja poljoprivrednih proizvodnji u BiH.