BiH
0

Udruženje pilota RS-a o drugom incidentu s vladinim avionom

FENA
Udruženje pilota Republike Srpske danas je povodom drugog incidenta s avionom Vlade RS-a u posljednjih 17 dana upozorilo nadležne organe i javnost RS-a na "neprofesionalan, površan i neadekvatan odnos vođe vazduhoplova i direktora Vazduhoplovnog servisa RS-a (VSRS) Sretena Ilića prema ovim incidentima".

U saopćenju Udruženja pilota RS-a, koje je potpisao sekretar Darko Vučić, ističe se da izjave direktora Ilića u današnjim dnevnim novinama, kojima tvrdi da se "ne radi ni o kakavom incidentu, nego o vašem (novinarskom) neshvatanju terminologije i problematike", ozbiljno dovode u pitanje profesionalni i stručni kapacitet Ilića da ispuni dužnosti i obaveze vođe vazduhoplova.

Uz podsjaćanje da se prema Pravilniku za istraživanje vazduhoplovnih incidenata i nesreća, pod incidentom podrazumijeva ,,događaj koji nije nesreća, a vezan je za operacije vazduhoplova, koji utječe ili je mogao utjecati na sigurnost vazduhoplovnih operacija", u saopćenju se navodi da po tome nije tačno da se nije ništa desilo, nego se radi o ,,još jednoj laži i manipulaciji od Ilića, ne samo prema javnosti nego i prema nadležnim vazduhoplovnim institucijama, ali i prema visokim zvaničnicima koje je prevozio".

Udruženje pilota poziva Direkciju za civilno vazduhoplovstvo BiH, kao nadležnu instituciju, da shodno Zakonu i podzakonskim propisima u BiH, ispita okolnosti koje su dovele do učestalih incidenata VSRS-a i o tome obavijesti javnost, uzimajući u obzir ukupan ambijent rada VSRS-a čija je karakteristika nedostatak organizacije i jasno definiranih odgovornosti.

,,Još jednom ističemo da su posljednji incidenti rezultat ozbiljnih propusta u radu VSRS-a u kojem postoji samo jedan zaposleni – Sreten Ilić s višestrukim funkcijama i odgovornostima. Stoga, zahtijevamo od svih nadležnih institucija da preispitaju odgovornost, te stručni i profesionalni kapacitet pilota Sretena Ilića, ne isključujući mogućnost i njegovog razrješenja s funKcije direktora i vođe vazduhoplova", kaže se na kraju saopćenja Udruženja pilota RS-a.

Avion, u kojem su se nalazili premijer Milorad Dodik, predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić i predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nikola Špirić, jučer je zbog tehničkog kvara prinudno sletio na banjalučki aerodrom.

Avion je, na putu u Sarajevo, iznad Travnika počeo da gubi snagu i da ponire, a nestalo je i struje. Poslije toga pilot je vratio avion u Banju Luku, gdje je prinudno sletio.

Prije dvije sedmice desio se sličan slučaj po povratku predsjednika Dragana Čavića i premijera RS-a Dodika iz Sarajeva, kada je avion zbog kvara elektronike kružio iznad aerodroma gotovo sat vremena, a potom sletio.

Komentirajući drugi incident s avionom, Dodik je za beogradske medije izjavio da ima povjerenja u pilote i osoblje koje upravlja vladinim avionom, i pored toga što je avion koji ga je prevozio dva puta u petnaest dana morao prinudno da sleti.

"Naravno da biti drugi put u sličnoj situaciji nije nimalo ugodna stvar. Ali, sve se dobro završilo. Cijenim da sve to nije ništa ozbiljno", rekao je Dodik.