BiH
0

Udruženje penzionera u BiH zabrinuto izjavom zamjenika direktora Fonda PIO FBiH

FENA
Udruženje penzionera u BiH ističe da je zabrinuto izjavom zamjenika direktora Fonda PIO FBiH Ivana Rogića u kojoj kaže da je matematički moguća, a faktički nemoguća provedba Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju FBiH u pogledu prikupljanja sredstava po osnovu PIO.

Ovakva izjava, kako se navodi u saopćenju navedenog udruženja, uslijedila je na saopćenje Udruženja u kojem je predočeno menadžmentu Fonda PIO FBiH da penzije za mjesec juli mogu biti povećane do 15 posto, uz obrazložanje da je bruto plaća za mjesec maj iznosila 1.105,62 KM, te da doprinosi od 24 posto iznose 265,34 KM po jednom zaposleniku, što omogučava mjesečni priliv u Fond PIO od 127.632.772,80 KM.

Ako se tom novčanom iznosu doda 91.338.037 KM duga Vlade FBiH za benificirane penzije onda to daje prostora za još veće povećanje penzija na godišnjem nivou, dodaje se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.

-U navedenoj izjavi Ivan Rogić prešutio je obaveze svog privremenog direktora Fonda PIO Nadira Kovačevića i svoje obaveze u pogledu pravovremenog prikljupljanja doprinosa za PIO. Zakonom su propisani rokovi uplate doprinosa do 15. u mjesecu za protekli mjesec i zatezna kamata za one koji kasne. Rogić zaboravlja i svoju zakonsku obavezu obavljanja poslova finansijskog nadzora i poslova ekonomsko-finansijske revizije uplate doprinosa, te je isto prešutio i mogućnost novčanog kažnjavanja obveznika uplate doprinosa u slučajevima kršenja Zakona o PIO-u u pogledu uplate doprinosa, kaže se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.

Ovo udruženje konstatira da je Zakon o PIO FBiH strog i jasan, da menadžentu Fonda PIO daje adekvatne mogućnosti prikupljanja novčanih sredstava za isplatu penzija, a da takvo stanje koje trenutno vlada u Fondu PIO prestavlja očit nemar menadžmenta, kršenje prava i obaveza u službi što ne daje zakonsko, a ni moralno pravo sadašnjem menadžentu da se zadrži na čelu Fonda PIO.

U saopćenju za javnost, Udruženje penzionera u BiH također postavlja pitanje premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću kako preduzeća mogu podnijeti završni račun i nastaviti poslovati u narednoj godini ako su dužni po osnovu doprinosa PIO.