BiH
0

Udruženje penzionera u BiH: Umjesto povećanja, penzije su smanjene!

FENA
Nedavno povećanje penzija u Federaciji BiH u prosjeku za tri-četiri KM dovelo je oko 6.300 penzionera u još teži položaj u odnosi na raniji period jer su prelaskom granice od 200 KM prestali dobivati dodatak po osnovu naknade za PDV koji je u prosjeku iznosio 10 KM, saopćeno je danas iz Udruženja penzionera u BiH.

Ovo udruženje smatra da se državne i entitetske vlasti trebaju fleksibilnije odnositi prema problemima i primanjima penzionera, te na adekvatan način ispraviti nepravdu nanesenu penzionerima "jer su dokazale da su takve korake, kada se radi o njihovom džepu, itekako spremni učiniti".

U saopćenju se navodi kako je dokaz tome i nedavno, začuđujuće brzo i revnosno djelovanje parlamenta BiH kada je u pitanju primanje naknada za poslanike kojima je istekao mandat.

Dodaje se da su, i pored preporuke OHR-a, poslanici i dalje ostali pri odluci da naknade primaju narednih godinu dana, a za tu namjenu, za samo 18 poslanika bit će utrošeno oko 600.000 KM. Cifra je još veća ako se na nju dodaju i iznosi po istom osnovu za poslanike u Parlamentu FBiH.

"Budući da se radi o primanjima koja su i više od deset puta veća od prosječne penzije u BiH, pozivamo naše bivše parlamentarce da konačno, barem jednom na djelu pokažu svoju požrtvovanost za bh. narod o kojoj su protekle četiri godine tako često govorili, te predviđene iznose za naknade usmjere prema penzionim fondovima. Ovakav moralni čin ne samo penzioneri nego i cjelokupna bh. javnost itekako bi cijenili", navodi se u saopćenju Udruženja penzionera u BiH.