BiH
0

Udruženje penzionera u BiH: Povećati februarske penzije više od 10 posto

FENA
"Ne možemo biti zadovoljni povećanjem penzija od 2,61 posto što u prosjeku iznosi oko sedam KM. Novoprijavljenih 65.000 radnika u prošloj godini u Fondu PIO/MIO, 83 miliona za beneficirane penzije što Vlada FBiH treba da uplati, stvara dobru osnovu za povećanje februarskih penzija više od 10 posto", izjavio je presjednik Udruženja penzionera u BiH Esad Topalović.

Udruženje penzionera u BiH upozorava Vladu FBiH i resorno Ministarstvo za rad i socijalnu skrb da provedu upravnopravni nadzor o radu Fonda PIO/MIO da li je organizacija rada jedinstvena ili još postoje paralelizmi u funkcioniranju menadžmenta, a je li funkcija Upravnog odbora da potvrdi predloženi koeficijent za isplatu penzija, saopćeno je iz Udruženja.

Neutemeljene izjave koje dolaze iz Fonda PIO/MIO stvaraju nepovjerenje u njihov rad i kome je stalo da penzionere dovodi u još ponižavajuće stanje. Ako se stanje ne popravi i penzije ne budu rasle, odnosno usklađivane s rastom troškova života i ličnih dohodaka, penzioneri najavljuju da bi proljeće moglo da bude vrlo vruće za političku elitu koja je na vlasti, poručuju iz Udruženja penzionera u BiH.