BiH
0

Udruženje penzionera: Penzije u FBiH trebaju biti povećane 18 posto

FENA
Udruženje penzionera u BiH tvrdi da penzije u Federaciji BiH trebaju biti povećane 18 posto na godišnjem nivou, na osnovu svih pokazatelja i statističkih analiza.

Prema finansijskom planu Fonda PIO penzije bi u ovoj godini trebale biti povećane 11 posto. Dosad su povećane 5,6 posto, kako je medijima izjavio direktor Fonda PIO Nadir Kovačević.

Udruženje penzionera u BiH je na osnovu statističkih podataka i izjava predstavnika Fonda PIOFBiH i svojim analizama utrdilo da su penzije povećane do sada 5,15 posto,(prvo povećanje 2,54, a drugo 2,61 posto).

Sredstva koja su uplaćena od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za pet mjeseci ove godine povećana su za 58,3 miliona KM, odnosno 13,8 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Udruženje sumnja da je Vlada FBiH izmirila obaveze od 83,5 miliona KM za beneficirane penzije, pa bi to moglo biti razlog ovako malog povećanja penzija u tekućoj godini.

Udruženje na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama zahtijeva od menadžmenta Fonda PIOFBiH da odmah uspostavi svoju web stranicu na kojoj će jednom mjesečno, a najdalje na dan isplate penzija informirati svoje korisnike - penzionere o prikupljenim novčanim sredstvima po osnovu doprinosa PIO, novčanom iznosu doznačenom od Vlade FBiH za beneficirane penzije, ukupnom broju penzionera te ostalim pokazateljima da bi penzioneri mogli biti blagovremeno obaviješteni.

Također zahtijevaju da se takav izvještaj objavi u sredstvima informiranja na dan isplate penzija, saopćeno je iz ovog udruženja.