BiH
0

Udruženje "Opstanak" prijeti da će pustiti 400 pasa iz tuzlanskog azila

FENA
Predsjednica Udruženja građana „Opstanak“ koje upravlja azilom za pse u Tuzli prijeti da će 1. aprila pustiti pse iz azila jer nema dovoljno da isplati plaće radnicima. Navodi da nema ni dovoljno hrane za 400 pasa, koliko ih trenutno boravi u azilu.

„Mi smo zamislili da radimo s 50 pasa, ali smo se uvjerili da je situacija na terenu sasvim drugačija. Sad trenutno u azilu ima više od 400 pasa. Azil nije potreba udruženja, već građana Tuzle. Pitanje pasa-lutalica treba riješiti na drugi način od onog koji sada Općina finansira a to je ubijanje pasa-lutalica, jer to nam nameću i pravila evropskih zemalja, htjeli mi to prihvatiti ili ne“, kazala je Nevenka Šabić, predsjednica Udruženja građana „Opstanak“ Tuzla.

Ona navodi da se niko neće brinuti o tolikim psima besplatno, da nema dovoljno novaca za isplatu plaća radnicima, niti novca za nabavku potrebne hrane za pse.

„Ako nikoga za to nije briga pustit ću pse. Nadam se da će razgovori vođeni s odgovorim ljudima uroditi plodom te da će se nešto učiniti“, kazala je predsjednica Udruženja građana „Opstanak“ Nevenka Šabić.

Navodi da saradnja s Općinom Tuzla nije prekinuta te da svaki dan dobijaju vodu za azil. Ipak, kaže Nevenka Šabić, Općina stalno nešto oteže i izbjegava rješavanje ovog problema. Tvrdi da je vrijeme da se Općina izjasni treba li prihvatilište ovom gradu ili ne.

Udruženje za sprječavanje okrutnosti nad životinjama i zaštitu životinja pod skraćenim nazivom "Opstanak" osnovano je 19. maja 1999. Udruženje su osnovali entuzijasti, ljudi koji žele mijenjati decenijske navike ubijanja pasa-lutalica ali i ostalih životinja ulice. Udruženje su osnovali građani Tuzle, prijatelji životinja.