BiH
0

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" obilježava 15. godišnjicu rada

FENA
Svečanom akademijom koja će biti održana u Sarajevu, 27. juna, Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" obilježit će 15. godišnjicu od početka rada i djelovanja, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za medije upriličenoj u sjedištu Udruženja.

U Udruženju su, kazao je izvršni direktor ove organizacije Jovan Divjak, posebno ponosni da su tokom 15 godina stekli mnogo prijatelja i vratili vjeru ljudima u ljude.

"U proteklih 15 godina ne samo da smo podijelili 2.933 stipendije već smo organizirali i niz radionica za mlade ljude, pomogli djecu bez roditelja, ali i onu talentiranu djecu koja su ambasadori svjetlije budućnosti BiH", kazao je Divjak.

Udruženje je u proteklom periodu organiziralo i ljetovanja za 2.297 djece i mladih, a jedna od njihovih misija je i projekt "Djeca žrtve rata - naša trajna briga".

Već pet godina Udruženje provodi i projekt stipendiranja djece iz romske nacionalne manjine.

"Zaista sam zahvalan svima koji su na bilo koji način pomogli da ovo udruženje postane primjer uspješnog djelovanja nevladine organizacije. Hvala svim donatorima. Ne bih da izdvajam nikoga - i onaj koji je dao jednu marku pomogao je našem radu. Hvala i medijima koji nas profesionalno i redovno prate u našim aktivnostima", kazao je Divjak.

"Kuća ljubavi", kako članovi Udruženja nazivaju svoje sjedište, dnevno primi i 50 mladih ljudi koji dođu da pomognu "svom čika Jovi" ili samo da malo popričaju s njim, o školi, o fakultetima, o svakodnevnim problemima.

Veliki broj njih uskoro će, po završetku obrazovanja visokoškolskih ustanova, biti "svoji ljudi". I odlučni su u tome da nastave s druženjima u "Kući ljubavi", da nastave s volonterskim radom za ovo udruženje, a neki od njih će se, najavili su, truditi da postanu i donatori Udruženja i pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

I na to je njihov "čika Jovo" najviše ponosan.