Kupovina novog kombi vozila
113

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize moli građane za pomoć

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize (UGCDP) Kantona Sarajevo apelira na stanovništvo da pozovu humanitarni broj (090290047), koji je otvoren kod BH Telecoma, i tako se uključe u njihovu akciju prikupljanja novca za nabavku novog kombi vozila koji će koristiti za potrebe prijevoza svojih članova do škola, medicinskih i drugih ustanova.

Predsjednik Udruženja Nevenko Novotni kazao je Feni da je ta akcija pokrenuta u povodu obilježavanja 28 godina postojanja i rada Udruženja. Dosad je, za mjesec dana te akcije, zabilježeno oko 400 poziva, a jednim pozivom na humanitarni broj (090290047) donira se jedna KM.

On navodi da će ta akcija zvanično nazvana "Prijevoz školske djece i članova Udruženja" biti produžena do oktobra ove godine.

Novotni precizira da je kombi vozilo koje trenutno koriste za te svrhe zastarjelo i često se kvari, te da ga zbog sigurnijeg prijevoza članova Udruženja moraju zamijeniti novim vozilom.

Ističe da je za novo vozilo, prilagođeno potrebama članova Udruženja, potrebno oko 39.000 KM. Dosad je iz vlastitih sredstava Udruženja i donacijama sakupljeno oko 25.000 KM.

Usluge prijevoza kombi vozilom svakodnevno koristi više od 15 članova Udruženja, a to vozilo dnevno pređe 150 km gradske vožnje.

Kao dio aktivnosti Udruženja i ovog juna grupa od pet ljudi boravila je na ljetovanju u odmaralištu Elarij u organizaciji Saveza udruženja oboljelih od cerebralne paralize "Sonček" iz Slovenije. Za deset godina realizacije tog projekta pedesetak članova Udruženja boravilo je u odmaralištu Elarij kod Ankarana i bilo uključeno u program rehabilitacije.

Dio tog programa je i jahanje konja, što je kao terapija specifičan i izuzetno uspješan oblik tretmana i rehabilitacije osoba s invaliditetom. Za svoje članove UG CDP KS organizirat će u julu ljetovanje u Zaostrogu u odmaralištu koje je prilagođeno za osobe s invaliditetom.

Udruženje CDPKS osnovano je 1984. godine, a broji 330 članova razne dobi i stepena invaliditeta. Prošle godine formiran je Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH koji čine udruženja iz Sarajeva, Zenice i Goražda. Na osnivačkoj skupštini Saveza, 17. oktobra 2011. godine u Sarajevu dogovoreno je da se taj dan obilježava kao Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH.