BiH
0

Udruženje nezaposlenih BiH uputilo otvoreno pismo Terziću

NINA
Udruženje nezaposlenih BiH uputilo je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću nadajući se da će Vijeće ministara usvojiti njihove prijedloge za smanjivanje stope nezaposlenosti i ostvarivanje ekonomskog razvoja.

U pismu su iz Udruženja nezaposlenih BiH upozorili na trenutačnu alarmantnu situaciju u BiH čiji je osnovni uzrok velika stopa nezaposlenosti i siromaštvo.

Naime, u BiH je zaposleno 380.000 ljudi od čega 130.000 onih koji rade u proračunskim organima, 150.000 onih koji rade u bankama i osiguravajućim društvima, a samo 100.000 zaposlenih u proizvodnji.

BiH je nakon raspada bivše Jugoslavije najsiromašnija zemlja s najlošijom ekonomskom situacijom, s najmanjim stupnjem investicija te jedina zemlja u Europi koja nema program zapošljavanja.

«Dugoročno rješenje za stvaranje novih radnih mjesta je zdravo ekonomsko okruženje. Stabilna valuta, odgovarajuća izbalansiranost troškova i birokracija koja će radije podržavati, a ne gušiti domaće i strane investicije su koraci na putu da se postigne potpuna zaposlenost», navodi se u pismu.

Iz Udruge smatraju da je pronalaženje načina održivog makroekonomskog razvoja od velike važnosti, ali ne pomaže ljudima kojima odmah treba posao kako bi zadovoljili svoje svakodnevne egzistencijalne potrebe.

Stoga su iz Udruženja nezaposlenih BiH izradili prijedloge za smanjivanje stope nezaposlenosti i ostvarivanje ekonomskog razvoja koje su naveli u pismu upućenom Terziću.

Prijedlozi su da se u 2005. pod hitno zaposli 20.000 ljudi, od čega 12.000 u Federaciji BiH i 8.000 u Republici Srpskoj. Zapošljavanje, kako iz Udruženja navode, treba vršiti isključivo u proizvodnim granama.

Zatim, potrebno je provoditi programe i razne mjere poticanja gospodarstva, poljoprivrede i industrije, koje se mogu primijeniti na bh. tržištu te zaštititi i pomoći domaćim poslodavcima raznim olakšavajućim mjerama kako bi proširili svoju proizvodnju, postali konkurentni na tržištu i otvorili nova radna mjesta u svojim proizvodnjama.

Iz Udruženja nezaposlenih BiH predlažu da se svakom nezaposlenom, posebice onim kategorijama gdje u domaćinstvu nema zaposlene nijedne osobe, osigura po 100 KM mjesečno. Oni predlažu i da se osiguraju odgovarajući programi socijalne zaštite za sve nezaposlene, izvrše izmjene Ugovora o slobodnoj trgovini kako bi zaštitili domaće proizvođače te ubrza i olakša procedura osnivanja poduzeća, ali se istovremeno zaštititi primjerenim osnivačkim ulogom.

Također, Udruženje nezaposlenih BiH traži da se usvoji i prijedlog da Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Federacije BiH da službenu informaciju o cijeni jednog radnog mjesta.