BiH
98

Udruženje "Kulturna baština" podsjeća na rodni list i 639. rođendan Goražda

Piše: E. A.
Udruženje "Kulturna baština" BPK Goražde ukazalo je danas na bogatu historijsku prošlost Goražda i okoline obilježavajući tako rođendan grada na rijeci Drini.

"Naš grad na obalama rijeke Drine ima dugu historiju, a u mjesecu martu je 639 godina od postanka grada. Prije 639 godina Goražde se prvi put pominje u trgovačkom ugovoru koji se nalazi u spisima dubrovačkog arhiva", kaže Eldin Baljević, predsjednik Udruženja.

U Udruženju "Kulturna baština" smatraju da je historijski dokument "Div. canc. 24, 129" poznat odranije, a ovaj historijski dokument korišten je u knjigama o trgovini i privredi.

"Zabilježeni podatak u kojem se navodi Goražde, nalazi se u seriji 'Diversa cancellare' u knjizi broj 24 na foliji br. 129, pisan 28. marta 1376. godine. Ovaj datum je rodni dan Goražda jer do sada nismo uspjeli pronaći stariji dokument, koji bi to mogao nedvojbeno potvrditi, tako da ovaj dokument je za nas rodni list Goražda", kaže Baljević.

Prijevod dokumenta glasi ovako:

"Ivan Ogrei iz Dubrovnika šalje za Goražde tri tovara soli. Karavan iz Dubrovnika za Goražde povjeren je Staveru Gradetiću iz katuna Kraislava Mrđenovića Burmasa, za cijenu od 12 perpera po tovaru. Također, Gradetić će u Goraždu natovariti tri tovara koža i dopremiti ih u Dubrovnik po cijeni od 3 perpera po jednom tovaru. Težina svakog tovara koža mora iznositi 400 libri". (Div. canc. 24, 129)