BiH
0

Udruženje invalidnih osoba: Manipulacije u komisijama za pitanja boraca i invalida

FENA
Udruženje invalidinih i hendikepiranih osoba u BiH sa ogorčenjem je danas podsjetilo javnost da je Ministarstvo za boračka pitanja Federacije BiH na grub način povrijedilo Odluku o načinu obrazovanja i visini naknade za rad stručnih komisija Vlade FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Udruženja kojeg potpisuje predsjednik Aziz Tafro, Ured za reviziju institucija u FBiH utvrdio je kako nije u svim slučajevima ispoštovana pomenuta Odluka, posebno u dijelu objavljivanja formiranih komisija u Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u službenim novinama, tačnog definiranja poslova koje treba da izvrši komisija, kao i izrade cjelovitih zvještaja o izvršenim poslovima.

U izvještajima o radu izvjesnog broja komisija navedeni poslovi koji su rađeni ne odgovaraju poslovima koji su definirani rješenjem o formiranju te komisije. Također, u nekim komisijama bili su angažirani i uposlenici kojima su u opisu poslova njihovih radnih mjesta naznačeni poslovi koje je komisija obavila.

Iz predočenih izvještaja nije se moglo potvrditi vrijeme u kojem su pojedine komisije obavile poslove.

Tokom revizije nije predočena dokumentacija iz koje se može zaključiti da je Ministarstvo izvještavalo poreznu upravu o izvršenim isplatama naknada za rad u komisijama.

Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da je izvršena isplata naknada sa pripadajućim porezima u iznosu od 138.039,12 KM Komisiji za praćenje realizacije revizije izdanih rješenja o svojstvu, okolnostima i načinu stradanja pripadnika Oružanih snaga i Tijela za vezu za provedbu Ugovora između BiH i Republike Hrvatske, a Poreznoj upravi nije dostavljana Specifikacija o isplati dodatnih primanja.

U Udruženju smatraju zabrinjavajućim da se na takav način troši novac poreznih obveznika Federacije BiH namjenjena invalidima, a da resorni ministar Zahid Crnkić najavljuje još jednu reviziju već urađene revizije invaliditeta.