BiH
26

Udruženje invalidnih i hendikepiranih prijeti protestima pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH najvjerovatnije će u petak pred Vladom Federacije BiH u Sarajevu organizirati proteste - kazao je Aziz Tafro, predsjednik Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.

U posljednje četiri godine, kako navodi, svim ruskim i grčkim plaćenicima u ratu u BiH Vlada Republike Srpske riješila je penzije i invalidnine, a mnoge od njih počastila državljanstvima BiH.

"Ne tražimo da nas izjednače u pravima sa ruskim i grčkim plaćenicima ali ćemo pred Vladom Federacije BiH zatražiti da nas ostave na miru da dostojanstveno umiremo i da ne moramo kriti da smo bili njeni branioci", kaže Tafro.

U isto vrijeme branioci BiH izloženi su neviđenom pritisku revizije, nebrige, smanjenja invalidnina i penzija od Vlade Federacije BiH.

"Umjesto da nam daju stipendije djeci i da nas liječe, Vlada FBiH troši novac na plaćanje propale revizije u kojoj se donose rješenja koje u pravilu poništava Vrhovni sud FBiH. Ne možemo više gledati nezaposlenu šehidsku djecu koja svoju egzistenciju moraju tražiti u inostranstvu, dok ministar Zukan Helez i dalje prijeti reduciranjem osnovnih prava, a Milorad Dodik dovodi Kozake da igraju po Bosni", izjavio je Aziz Tafro, saopćeno je iz Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH.