BiH
0

Udruženje invalida: Naše teško stanje u FBiH ne može se rješavati bez strategije

FENA
Udruženje invalidnih i hendikepiranih osoba u BiH oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da se teško stanje osoba s invaliditetom u Federaciji BiH ne može početi rješavati bez usvajanja strategije o invalidnosti.

"Tek na osnovu kvalitetne strategije, koja bi bila usaglašena sa Standardnim pravilima za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, Federacija BiH bi mogla donositi kvalitetne zakone o pravima invalida. Federacija BiH se u cijelosti mora suočiti sa svojom odgovornošću za stanje osoba s invaliditetom, njihovim pravima, njihovim mogućnostima, medicinskoj rehabilitaciji, specijalnom obrazovanju, socijalnoj integraciji i poboljšanju životnih uvjeta, naknadi za invalidnost studentima s invaliditetom koji pohađaju univerzitetsku nastavu", saopćeno je iz bh. udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba.

Iz bh. udruženja ističu da bez cjelovitog i kvalitetnog rješenja navedenih pitanja Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju.

"Do usvajanja strategije za osobe s invaliditetom ne treba donositi novi zakon o boračkim populacijama, jer je predloženi nacrt Zakona u suprotnosti sa Standardnim pravilima za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Njegovim rješenjima naše invalidnine dobijaju karakter socijalne pomoći, iako invalidnina ratnog vojnog invalida ima i treba imati oblik materijalnog obeštećenja za tjelesno oštećenje koji je invalid stekao u ratu", ističe se.

Očekivali smo, ističe se u saopćenju bh. udruženja, da će naši interesi biti zaštićeni novim zakonom pa je naše razočarenje tim veće.

"Naime, invalidnine za ratne vojne invalide nisu se povećavale od 1. januara 2005. godine pa one i sad iznose za RVI 50 posto - 95,42 KM, za RVI 60 posto - 132,19KM, za RVI 70 posto - 234,88.

Iz bh. udruženja hendikepiranih poređenja radi ističu da je prosječna netoplaća na dan 1. januar 2005. godine iznosila 533, 22 KM, a sad iznosi 660 KM. Tako da je njen rast 23,77 posto.

"Neusklađivanjem rasta invalidnina s rastom prosječne plaće invalidi su u odnosu na radnike osiromašeni za 23,77 posto. Istina novi Zakon predviđa porast invalidnina za 9,66 posto, ali bi to u odnosu na rast plaća samo prestavljalo blago ublažavanje našeg osiromašenja te bi umanjeni procent osiromašenja iznosio 14,11 posto. Činjenica da su navedenim zakonom samo deklarativno propisuju veliki broj osnovnih prava kao što je pravo na profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje bez jasnih nadležnosti federalnog Ministarstva i bez previđenog budžeta za tako važno pravo invalida ukazuje koliko je nekvalitetan predloženi nacrt Zakona", ističe se.

Donošenjem Strategije o invaliditetu utvrdili bi se, kako navode iz bh. udruženja, jedinstveni standardi za osobe s invaliditetom koji bi bili zakonski riješeni pojedinačnim zakonima o pitanju invaliditeta.

"Strategija bi podrazumijevala donošenje i zakona protiv diskriminacije invalidnosti, pa bi ministar Zahid Crnkić po istom zakonu odmah morao podnijeti ostavku jer on svojim postupanjima i izjavama već duže diskriminira ratne vojne invalide", navodi u saopćenju za javnost predsjednik bh. udruženja Aziz Tafro.