BiH
28

Udruženje Green Art pravi ćilim od 23.520 plastičnih čepova

NAP
"Čepoćilim" za Guinnessovu knjigu rekorda projekat je koji bi do kraja godine mogao biti realiziran. Radi se o ćilimu dužine deset i širine tri metra, napravljenog od plastičnih čepova različitih boja u motivima starog bosanskog ćilima, najavila je Alma Hrasnica, predsjednica ekološkog Udruženja Green Art iz Sarajeva.

Prošle godine ovo udruženje napravilo je prvi "čepoćilim" od tri kvadratna metra za koji su potrošili 2.500 plastičnih čepova. Kako kaže Hrasnica, taj ćilim je i nakon nekoliko izložbi još uvijek čitav.

"Ideja 'čepoćilima' javila se iz potrebe da podignemo ekološku svijest građana, prvenstveno djece. Htjeli smo pokazati da otpad može biti umjetnost. Trenutno imam oko 10.000 čepova, a za metar kvadratni mi je potrebno 784 čepa", navodi Hrasnica za NAP.

To znači da je za ćilim koji namjeravaju napraviti (30 kvadrata) potrebno 23.520 čepova. Akcije prikupljanja čepova traju već neko vrijeme, a u poslovnom centru UNITIC dali su prostor na korištenje za ovaj projekat.

"Od samog početka imam podršku UNITIC-a i tu sam između ostalog predstavila prvi 'čepoćilim'. Trenutno radim na dizajnu ćilima za Guinnessa. Uradila sam divan dizajn jednog pravog starog bosanskog ćilima. Najviše će preovladavati crvena boja, jer tih čepova imam najviše", kaže Hrasnica.

Ona je navela da je ovaj projekat jedinstven, jer u Guinnessovim rekordima još nije rađen ovakav ćilim. Isto tako potrebna joj je pomoć, jer je ova vrsta umjetnosti ipak skuplja s obzirom na količinu čepova, ljepila, promotivnog materijala i pripreme čepova.

"U naredna dva mjeseca intenzivirat ću radove na prikupljanju čepova, potrebne su nam razne boje, a nadam se da bi krajem godine 'čepoćilim' mogao biti završen", kaže Hrasnica za Patriju.

Ona je početkom ovog mjeseca tačnije na 11. Kid's festivalu od 6. do 10. juna prikupljala čepove i kako kaže odziv djece i njihovih roditelja je bio iznad svih očekivanja.