BiH
0

Udruženje građana "Narko-ne" obilježilo 12 godina rada

Klix.ba
Tokom obilježavanja 12 godina djelovanja Udruženje za prevenciju ovisnosti "Narko-ne", koje je održano protekle subote u zgradi Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, volonterima i volonterkama uručeno je 184 certifikata kao potvrda o uspješnom angažmanu tokom 2013. i 2014. godine.

Predstavom "Naše da i naše ne", pripremljenom u okviru Intercity teatar projekta, koju su izveli srednjoškolci iz pet općina u BiH, započet je program obilježavanja 12. godišnjice rada Udruženja.

Volonteri i volonterke predstavili su 10 projekata u kojima su učestvovali tokom akademske 2013./14. godine. Govorili su o postignućima projekta, kao i o ličnim uspjesima i iskustvima koje su stekli prilikom volontiranja.

"Za 12. godišnjicu osjećam se veoma posebno. Kako organizacija raste, raste i moje iskustvo u njoj, znanje, vještine. Zajedno sa organizacijom unaprijeđujemo se i mi, volonteri i volonterke, a sami pokazatelji su naša ostvarenja u UG Narko-ne", rekla je volonterka Intercity teatar projekta Nikolina Samardžija.

Gosti i gošće imali su priliku pogledati i dvije izložbe fotografije. Postavka "10 godina projekta Stariji brat, starija sestra u Sarajevu" obuhvatila je fotografije snimljene tokom desetogodišnjeg djelovanja projekta. Inače, jubilej ovog projekta obilježen je u septembru 2014. godine.

Postavka "Gender bender" prikazala je volontere/ke u ulogama koje su malo drugačije u odnosu na tradicionalno očekivane uloge muškaraca i žena u društvu.

Direktorica i osnivačica UG "Narko-ne", Magdalena Schildknecht, objavila je povlačenja iz direktnog rada Udruženja. Tokom svog obraćanja podsjetila je kako je tekao razvoj Udruženja, te na kraju svim gostima uručila simboličan poklon koji je asocijacija na iskreno zalaganje mladih za mlade. U svom obraćanju poručila je: "Tajna uspjeha 'Narko-ne' je to da smo od početka radili od srca i sa srcem. Međutim, samo srdačno ulaganje nije dovoljno. Treba biti i povezano sa pameću, mozgom, znanjem o prevenciji da bismo postali sposobni za kritično razmišljanje. Od srca vam želim da budete sretni i uspješni volonteri i volonterke u službi zdravlja djece i mladih u BiH".

Predsjednik UG "Narko-ne" prof.dr. Ismet Dizdarević uručio je 184 certikata volonterima i volonterkama koji su aktivno učestvovali u radu sa djecom i mladima tokom protekle godine, navodi se u saopćenju za javnost.