BiH
681

Udruženje geografa: Sutorina će biti bosanskohercegovačka Antalija

Piše: E.S.H.
Suad Kurtćehajić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Sutorina je najatraktivnija lokacija na cijelom sredozemlju, ne postoji bolja turistička lokacija za izgradnju megahotela. To će biti naša Antalija ukoliko dobijemo ovaj spor. Kada dođete u velike turističke centre sa 100 hotela, to isto se može uraditi u Sutorini", kazao je prof. dr. Anton Jakauc na tribini "Čija je Sutorina-od zablude do istine".

U organizaciji Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini danas je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu održana tribina na kojoj su govorili prof. dr. Suad Kurtćehajić, prof. dr. Muriz Spahić i prof. dr. Anton Jakauc.

Profesor Jakauc je govorio o mogućnostima na području Sutorine i napomenuo je da su bh. političari na sjednici 6. novembra učinili veleizdaju i da zbog toga opominju na ekonomske implikacije.

Vijeće ministara BiH je na sjednici početkom novembra utvrdilo Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kojim se definira državna granica koja će na terenu biti obilježena u roku od tri godine od stupanja na snagu ovog ugovora. Prema ugovoru, državna granica se proteže od tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije na sjevernom dijelu, do tromeđe Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske na južnom dijelu.

Profesor Jakauc je podsjetio na Berlinski kongres, prema kojem BiH ima dva izlaza na more, Klek i Sutorinu.

Prostor Sutorine se proteže na 83,7 kilometara kvadratnih, a dužina granice iznosi 44,5 kilometara i taj prostor pripada BiH.

"Želimo upozoriti Predsjedništvo BiH da u ovo vrijeme kada je u pitanju ratifikacija granice između BiH i Crne Gore još jednaput ispitaju svoje stavove i znanje o tom prostoru i da taj prostor ne dodijele Crnoj Gori, jer je to suveren prostor BiH", kazao je profesor Muriz Spahić.

Profesor Spahić je rekao kako žele da do ušiju i očiju dopru stavovi akademske zajednice, geografa koji imaju pravo da govore o teritoriji, da ih uvjere da razmisle prije nego donesu konkretnu odluku.

Profesor Suad Kurtćehajić je rekao kako bi bilo najbolje da predsjedništvo BiH odbije prijedlog Vijeća ministara i da se ponovo vrati na razmatranje Vijeću ministara, ali da se napravi komisija koja će konsultovati pravne, ekonomske i geografske stručnjake.

"Ako budemo mudro uradili, stvar će ići pred Međunarodni sud pravde u Hagu, prva stvar koju će Sud pitati Crnu Goru je kako mogu dokazati vlasništvo. Oni to ne mogu dokazati jer ćemo mi dati Sudu Ustav FNRJ donesen 31. januara 1946. godine u čijem članu 12. stoji da se promjene granica mogu vršiti, ali to mora usvojiti Narodna skupština Federativne narodne republike Jugoslavije na saveznom nivou uz saglasnost republika", podsjetio je profesor Kurtćehajić.

Crna Gora je nesavjesni posjednik Sutorine, a Crnogorcima nedostaje pravni papir. Mogu ga dobiti ako Predsjedništvo BiH i Parlament usvoje Prijedlog granica sa Crnom Gorom. Crna Gora će prvi put imati Sutorinu.

"Ovo nije beznačajna stvar, ovo je krucijalna stvar i test državnosti za naše političare. Ne možemo pustiti ovakav prostor koji je 40 puta veća teritorija od Monaka. Imamo nedvojbene dokaze da je Sutorina naša i Crna Gora će izgubiti ovaj spor pred Međunarodnim sudom, a mi ćemo zahtijevati da Predsjedništvo BiH sasluša akademske stručnjake i odbiju potpisivanje jednog ovakvog sramotnog prijedloga te stvar vrate na Vijeće ministar. Tako bi prostor, koji je bio historijski naš, što je strateški veoma važno za BiH, bio vraćen gdje pripada", zaključio je Kurtćehajić.