BiH
0

Udruženje DOM: Zahtjev Kluba Bošnjaka odbaciti kao pravno nejasan i neosnovan

FENA
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskih prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima DOM očekuje da Zajednička komisija za usaglašavanje pri Predstavničkom domu i Domu naroda Federacije BiH još jednom u potpunosti ispita zahtjev Kluba bošnjaka za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa te ga odbaci kao pravno nejasan i neosnovan.

Udruženje DOM reagira na potez kojim je Klub bošnjaka pokrenuo vitalni nacionalni interes na Izmjene i dopune Zakona o otkupu stanova na kojima postoji stanarsko pravo, saopćeno je danas iz ovog udruženja.

Četrnaest članova Zajedničke komisije sjednicu će održati 10. juna.

U Udruženju smatraju da bi kod donošenja odluke članovi ove Komisije trebali obratiti pažnju na činjenicu da je 14 delegata iz Kluba bošnjaka zahtjev potpisalo 27. decembra 2007., dok je u međuvremenu Dom naroda prihvatio nova dva amandmana iz redova Stranke demokratske akcije(SDA), pa je nejasno na koji tekst Zakona se zahtjev odnosi.

Tvrdi se i da je više delagata koji su potpisali zahtjev poslije novo prihvaćenih amandmana izjavili da odustaju od inicijative podnošenja vitalnog nacionalnog interesa.

Na sjednici Doma naroda u maju kada su usvajani novi amandmani, više zastupnika iz Kluba bošnjaka su ih podržali, pa je apsurdno da na njih podnose vitalni nacionalni interes.

Udruženje je stava da potpisi ostalih delegata nisu ovjereni na pravi način, te se postavlja pitanje vjerodostojnosti potpisivača.

Podsjeća se i da su Izmjene i dopune Zakona o otkupu stanova već dva puta bile na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda, kada je odlučeno da "svi građani moraju biti izjednačeni prad zakonom i treba im se omogućiti otkup stanova pod istim uslovima".

Stoga je, tvrde u Udruženju DOM, potpuno besmisleno da se Ustavni Sud izjašnjava o pitanju za koje je već dao mišljenje.