BiH
0

Udruženje "Dom" protiv izjava o "jevrejskim stanovima bez vlasnika"

FENA
Udruženje građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima "Dom" saopćilo je danas da se protivi izjavama predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija o "jevrejskim stanovima bez vlasnika".

U otvorenom pismu Finciju "Dom" navodi da su spomenuti stanovi imali vlasnika i da je on poznat.

"Svaka nekretnina je na području opštine te je logično i zakonski da se ovim stanovima bavi opštinsko pravobranilaštvo i to tako što će utvrditi: koji su to stanovi, ko su bili njihovi vlasnici, šta je bilo s vlasnicima i da li je neko od njih kod nadležnog suda eventualno ostavio testament na čuvanje kojim je svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavio trećoj osobi ili ustanovi", stoji u pismu Udruženja "Dom" Jakobu Finciju.

Nakon što se utvrde ove činjenice, općinsko pravobranilaštvo ima interes kao zaštitnik društvene imovine, odnosno imovine bez vlasnika, da pokrene postupak utvrđivanja vlasništva nad tim nekretninama.

Jevrejska opština se u tom slučaju može uključiti u postupak kao zainteresirana strana i dokazivati svoje pravo na tu imovinu, navodi Udruženje "Dom" u pismu Jakobu Finciju.