Od 16. do 20. januara
0

Udruženje Djeca-stubovi svijeta organizira kongres djeteta u Bursi

FENA
Bursa
Bursa
Udruženje "Djeca - stubovi svijeta" iz Sarajeva organizira drugi međunarodni kongres djeteta koji će od 16. do 20. januara biti održan u turskom gradu Bursi pod pokroviteljstvom načelnika Recepa Altepea i pod generalnim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Kongresu će prisustvovati turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, najavili su organizatori.

Tema skupa je "Odgoj djeteta je najvažniji i najkompleksniji zadatak čovječanstva".

Sarajevsko udruženje najavljuje da će na kongresu biti riječi o tome koliko kvalitetan dijalog rješava mnoge probleme u odgoju djeteta, koliko je važna ljubav, a koliko osnovnu društvenu ćeliju, porodicu, razaraju alkoholizam i nasilje.

Prvi kongres djeteta koji je organiziralo sarajevsko udruženje "Djeca - stubovi svijeta" održan je 2000. godine u glavnom gradu naše zemlje pod pokroviteljstvom prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Udruženje je formirano iste godine s ciljem da promovira vrijednosti odgoja djeteta kao najvažnijeg i najkompleksnijeg zadatka čovječanstva.

Počasna predsjednica Udruženja je Sonja Moseer, u toku svog mandata u BiH, a počasni članovi predsjednik i dva potpredsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH Božidar Matić, Muhamed Filipović i Ljubomir Berberović, kao i Mia Farow uime UNICEFA-a te direktor Goethe Instituta u BiH Michael Schroen.

Udruženje je potpisalo memorandume razumijevanja s Međureligijskim vijećem BiH, Vladom Federacije BiH, Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja nauke i kulture Kantona Sarajevo, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Gradom Sarajevom i direkcijom festivala "Sarajevska zima".