Napadi u Milićima i Sarajevu
0

Udruženje BH Novinari zabrinuto zbog napada na novinare BHT-a

FENA
Udruženje BH Novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog fizičkog nasilja nad novinarskim ekipama BHT-a, koji su se desili jučer u Milićima i u Sarajevu.

Prvi napad na ekipu BHT-a dogodio se u Milićima, u neposrednoj blizini firme Boksit, čija su dvojica zaštitara - pripadnika tzv. "industrijske policije" nanijeli tjelesne ozljede snimatelju Semiru Sejfoviću i toncu Zvjezdanu Kalanoviću.

Drugi napad je zabilježen u Sarajevu, tokom sukoba navijača sarajevskog Željezničra i splitskog Hajduka.

Tom su prilikom najvijači Željezničara nasrnuli na snimatelja BHT Damira Buljugića, nanijeli mu lakše tjelesne ozljede i oteli kasetu sa snimljenim materijalom.

Fizičko nasilje nad novinarima i snimateljima BHT, uništavanje novinarskog materijala i drugi oblici ometanja tokom obavljana profesionalnih zadataka, nedopustivo su atakovanje na slobodu izražavanja i živote medijskih uposlenika.

Samo adekvatno kažnjavanje osoba koje fizički ugrožavaju rad novinara i atakuju na njihove živote, može spriječiti neke nove napade i sve učestalija kršenja prava na slobodu informisanja, navode Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima.

Zahtijevaju također od nadležnih policijskih organa u cijeloj BiH da pitanje novinarske sigurnosti i njihove zaštite, posebno u kriznim situacijama, kakva je bila jučer u Sarajevu, podignu na mnogo veći stupanj i osiguraju potrebne mjere zaštite novinara na radnim zadacima.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima će o jučerašnjim napadima obavijestiti Misiju EUPM i druge međunarodne organizacije u BiH, te zatražiti očitovanje uprava firme Boksit i Nogometnog kluba Željezničar o nasilju nad novinarskim ekipama BHT počinjenim u njihovo ime, kao i javno izvinjenje povrijeđenim snimateljima i njihovoj matičnoj televiziji.