BiH
0

Udruženje BH novinari uputilo žalbu u vezi s imenovanjem UO FTV

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima, podnijeli su danas pismenu žalbu Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi s kršenjem Zakona o Radioteleviziji Federacije Bosne i Hercegovine zastupnika u Zastupničkom domu i delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Naime, Zastupnički dom je na sjednici 26. juna imenovao tri "privremena" člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH, a njihovo imenovanje potvrđeno je i na sjednici Doma naroda ovog parlamenta 3. jula.

Imajući u vidu činjenicu da važeći Zakon o RTV Federacije BiH definira precizno način izbora i imenovanja članova Upravnog odbora RTV Federacije BiH, u Udruženju smatraju da su imenovanjem "privremenih članova" UO RTVFBiH prekršeni zakon i njegovi principi.

U dijelu Zakona, koji se odnosi na izbor novih članova UO RTV FBiH garantirani su legalno i transparentno provođenje procedura za kandidiranje i imenovanje članova UO, izbor najboljih kandidata koji imaju potrebne stručne reference, koji nisu politički aktivni i odražavaju ravnomjernu nacionalnu zastupljenost naroda i građana Federacije BiH.

Također, odredbe Zakona snažno podržavaju očuvanje političke neovisnosti RTV Federacije BiH kao javnog medija, na način da se samo jedan novi član UO može izabrati tokom jedne kalendarske godine.

Budući da su zastupnici oba doma Parlamenta Federacije podržali izbor čak tri nova člana UO RTVFBiH, da su uveli kategoriju "privremeni član" koja ne postoji u zakonu, te da jedan od imenovanih "privremenih članova" ima nesporan politički background, u Udruženju smatraju da su grubo prekršene ključne odredbe Zakona, koje garantiraju zakonito, transparentno i politički neovisno formiranje upravnog tijela javnog servisa, te u skladu s tim, stvaranje ključnih pretpostavki za očuvanje profesionalnosti i političke neovisnosti RTV Federacije BiH u cjelini.

Kao organizacije koje štite pravo na slobodu izražavanja i očuvanje ključnih vrijednosti javnih servisa, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazile su zabrinutost za zakonito funkcioniranje RTV Federacije BiH kao javnog servisa u službi svih građana Federacije BiH nakon odluka koje su donijeli zastupnici oba doma Parlamenta Federacije.

Zatražili su od ombudsmena za ljudska prava hitno i pismeno očitovanje o navodima iz ove žalbe koji se odnose na kršenje Zakona o RTV Federacije BiH, kao i otklanjanje svih prepreka koje mogu imati negativan uticaj na političku neovisnost u upravljanju i djelovanju federalnog javnog servisa.