BiH
0

Udruženje BH novinari protiv amandmana na Zakon RTVFBiH

FENA
Udruženje/udruga BH novinari izražava zabrinutost zbog usvajanja amandmana na Zakon o Radio-televiziji Federacije BiH, kojima je predviđeno da Parlament Federacije BiH raspisije konkurs za izbor kandidata i u kasnijem postupku, imenuje članove Upravog odbora ove medijske kuće.

"Usvajanjem ovih amandmana i prenošenjem ovlasti sa Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) na Parlament Federacije BiH, prilikom raspisivanja konkursa i izbora kandidata za članove UO RTV FBiH, otvoren je prostor za direktan uticaj političkih partija na izbor upravnog tijela javnog servisa ovog entiteta. Tim je činom, na izvjestan način, došlo do koncentracije moći i uticaja na javni servis od strane Federalnog parlamenta, koji će, budu li se amandmani primjenili u praksi, moći istovremeno kandidovati i imenovati članove Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Ovakav načini izbora kandidata i njihovog imenovanja u suprotnosti je sa evropskim stnadardima neovisnosti javnih servisa emitiranja, ali i sa važećim zakonskim propisima na nivou države Bosne i Hercegovine.

Udruženje BH. novinari "zahtjeva od članova Komisije za izbor i imenovanje, kao i Komisije za informisanje i drugih nadležnih tijela Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da hitno povuku usvojene amandmane i prihvate Zakon o javnoj RTV Federacije BiH koji će odražavati punu neovisnost uređivačke politike, finansiranja i upravljanja ovom medijskom kućom".

Smatramo iznimno važnim da Komisija za izbor i imenovanje i Komisija za informisanje objektivno i u skladu sa svojim ovlastima, a vodeći računa o značaju postojanja i funkcioniranja neovisnog Javnog sistema emitiranja na nivou Federacije BiH, razmotri ova pitanje i usvoji konstruktivne prijedloge kojima će se konačno stati ukraj političkim uplitanjima, pritiscima i pokušajima miješanja u uređivačku politiku i upravljanje RTV Federacije BiH.