BiH
6

Udruženje BH novinari osudilo napad na kamermana u Tuzli

FENA
Upravni odobr Udruženja BH novinari uputio je javni protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, čiji je policajac fizički napao Branislava Pavičića, kamermana RTV Slon iz Tuzle tokom obavljanja radnog zadatka - snimanja radničkih protesta pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

Iz Udruženja navode da se napad desio uprkos tome što je Pavičić imao službene oznake na sebi i opremu kojom se legitimirao kao član novinarske ekipe.

Upravni dobor BH novinara najoštrije je osudio fizičko nasilje nad kolegom Pavičićem.

Tvrde da taj čin predstvalja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje novinarskih zadataka, a da je sramotna činjenica da je kamermana napala službena osoba čija je profesionalna obaveza štititi novinarske ekipe i omogućiti im siguran rad, posebno u vanrednim okolnostima.

Upravi odbor Udruženja BH novinara podsjetio je rukovodstvo MUP-a Tuzlanskog kantona kako u OSCE-ovim pravilima za postupanje policije prema novinarima izričito stoji da se "policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka".

  • Shodno tome, UO BH novinara zahtjeva od predstavnika MUP TK hitnu istragu u ovom slučaju, otkrivanje idetiteta policajca - napadača i najoštrije sankcioniranje njegovog neprofesionalnog postupanja - navedeno je u saopćenju ovog udruženja.