BiH
0

Udruženje "BH novinari" osudilo jučerašnji odnos Predsjedništva BiH prema novinarima

FENA
Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima ocijenili su danas nedopustivim ponašanje članova Predsjedništva BiH i njihove Službe za odnose s javnošću prema novinarima i medijima koji prate rad te institucije.

Povod je jučerašnja redovna sjednica Predsjedništva BiH, poslije koje je bila zakazana press konferencija te najavljeno obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojše Radmanovića o zaključcima sjednice. Nakon više od sat vremena čekanja, niko od članova Predsjedništva nije se pojavio u sali za novinare niti je osoblje iz Službe za odnose s javnošću uputilo bilo kakvo objašnjenje ili izvinjenje zbog kašnjenja.

Kako nisu uspjeli dobiti izjavu niti saopćenje o zaključcima sjednice, novinari su demonstrativno napustili salu za novinare i zgradu Predsjedništva, što je podržalo Udruženje "BH novinari".

Udruženje "BH novinari" najoštrije protestira zbog takvog ponašanja članova Predsjedništva i nepoštivanja vlasitih termina za obraćanje novinarima i javnosti Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije prvi put da osoblje najviše državne institucije kasni i na bahat način se ophodi prema novinarima, njihovom vremenu i obavezama. S obzirom na prirodu novinarskog posla koji iziskuje hitrost i pravovremenost u izvještavanju, nedopustiva je činjenica da najviša državna institucija u BiH ne uvažava specifičnosti ove profesije niti interes javnosti da na vrijeme dobije informacije iz zgrade Predsjedništva", navodi se u saopćenju Udruženja.

Iz Udruženja napominju kako je Služba za odnose s javnošću dužna da, u slučaju nepredviđenog kašnjenja, na vrijeme obavijesti prisutne novinare uz adekvatno obrazloženje i informaciju da li će i kada najavljena konferencija biti održana.

Također, Predsjedništvo BiH, kao i ostale javne institucije, dužno je osigurati adekvatne uvjete za rad novinara i omogućiti im obavljanje njihovih preofesionalnih zadataka.

Udruženje/udruga "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Predsjedništva BiH da hitno utvrdi procedure i načine za obraćanje javnosti i na taj način omogući slobodan i nesmetan rad novinarima i medijima, saopćeno je iz ovog Udruženja.