BiH
90

Udruženje BH novinari osudilo govor mržnje prema Vuku Bačanoviću

FENA
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) najoštrije osuđuje "javni linč, izravne prijetnje i govor mržnje koji se šire putem online medija i društvenih mreža prema Vuku Bačanoviću, slobodnom novinaru iz Sarajeva i donedavnom saradniku Federalne televizije (FTV)".

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima u saopćenju navode da je Bačanović 11. jula 2016. godine na svom Facebook profilu komentirao instalaciju o Republici Srskoj, postavljenu u Sarajevu uoči obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, što je rezultiralo hajkom i oštrim osudama na društvenim mrežama i u medijima, te raskidom saradnje sa FTV-om.

"Sa zaprepaštenjem pratimo manipulativno objavljivanje samo dijelova spornog komentara na pojedinim portalima i društvenim mrežama koji postaju "materijal" za produženo javno, Facebook i medijsko nasilje nad Vukom Bačanovićem. Smatramo kako niko ne smije biti proganjan niti šikaniran zbog svoga mišljenja, posebno je nedopustivo da se ugrožavaju sigurnost i život Bačanovića koji je putem Facebooka samo iznio svoje mišljenje. Sa Bačanovićevim mišljenjem i načinom na koji je izneseno – uz korištenje uvredljivog govora suprotnog pravilima civilizirane komunikacije – nije se složio dio javnosti, ali to nikako ne znači da bilo ko ima pravo pozivati na ubijanje Bačanovića ili prizivati 'Jasenovac' za njega i njegovu porodicu", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, BH novinari i Linija za pomoć novinarima naglašavaju kako je kritičko promišljanje naše stvarnosti i aktuelnih zbivanja, čak i na brutalan način, poželjno u bh. društvu, ali ni jedan medij niti novinar ne bi smjeli doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i ksenofobiju.