BiH
0

Udruženje BH novinari odbacuje kritike NUN-a RS

FENA
Udruženje/udruga BH novinari danas je najodlučnije odbacilo svaku mogućnost utjecaja formiranja Nezavisnog udruženja novinara Republike Srpske na buduće djelovanje i opstanak bh. novinara.

Udruženje BH novinari je registrirano kao udruženje građana - profesionalnih novinara i studenata žurnalistike, koji su individualnom voljom pristupili ovom udruženju, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Dodaje se da bh. novinari nisu, kako se to tvrdi, udruženje nastalo odlukama ranijih udruženja kao pravnih subjekata, već su asocijacija bazirana na pojedinačnom članstvu novinara koji su potpisivanjem pristupnice postali dio ovog udruženja.

Napominje se da su 2004. godine tri novinarska udruženja (Udruženje novinara Apel iz Mostara, Nezavisno udruženje novinara RS i Nezavisna unija profesionalnih novinara BiH) na svojim skupštinama donijela odluke o udruživanju u jedinstveno udruženje koje će funkcionirati kao multietnička i nepolitička asocijacija za zaštitu prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara na cijelom teritoriju BiH.

BH novinari su punih šest godina bili istrajni u borbi za ostvarivaje svojih ciljeva i nisu ni u jednom slučaju odstupili od svoje misije uprkos snažnim političkim pritiscima s različitih strana.

BH novinari s gnušanjem odbacuju sve neargumentirane kritike i laži iznesene na osnivačkoj skupštini NUNRS i obavještavaju javnost da su i predsjednik tog udruženja Dragan Jerinić i drugi njegovi članovi godinu dana ranije sami podržali i prihvatili informaciju o radu BH novinara s ocjenom kako će istrajati u zaštiti prava svih novinara i slobode medija u cijeloj BiH, vodeći se profesionalnim novinarskim ciljevima, ističe se u saopćenju.

Naglašava se da će Udruženje BH novinari nastaviti borbu za slobodu medija, kao i prava na slobodan i dostojanstven rad svojih članova.

Ukoliko bi članovi Udruženja BH novinari koji rade u medijima u RS ili su dopisnici medija u Federaciji bili izloženi pritiscima da istupe iz ove asocijacije, Udruženje BH novinari će od Međunarodne federacije novinara u Briselu i drugih relevantnih organizacija zatražiti posebne mjere zaštite prava novinara i medijskih uposlenika na slobodu udruživanja i profesionalnog djelovanja.

Istovremeno, BH novinari pozivaju medijske uposlenike da budu jedinstveni u zaštiti svojih prava, ljudskog i profesionalnog dostojanstva pred instrumentaliziranim urednicima, direktorima i vasnicima medija, te da sve prijetnje i pritiske prijave Liniji za pomoć novinarima koja posjeduje mehanizme za njihovu zaštitu.