BiH
19

Udruženja žrtava Salihoviću: Ubrzajte proces ekshumacija

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, predsjednica Udruženja "Pokret enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić i predsjednica Udruženja "Žene Podrinja" Šuhra Sinanović razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem o Sporazumu o ustupanju predmeta ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije.

Kako je novinarima nakon sastanka kazao Tahirović, iz Tužilaštva je potvrđeno da su zadovoljni potpisanim sporazumom te da je to trenutno jedino rješenje koje imaju na raspolaganju kako bi oni koji su počinili zločine u BiH, a nalaze se u Srbiji, bili procesuirani.

Predstavnici ovih udruženja su kazali Salihoviću da će sporazum podržavati još neko vrijeme te da očekuju da će on imati uskoro konkretne rezultate, odnosno da će to rezultirati podizanjem optužnica protiv počinioca ratnih zločina.

Razgovarano je i o ekshumacijama odnosno ubrzavanju procesa pronalaska novih grobnica te su udruženja zatražila da se u taj proces aktivnije uključi Tužilaštvo BiH, kao i da se počnu raditi ekshumacije na lokacijama za koje se pouzdano zna da su grobnice.

Subašić je kazala Salihoviću da proces ekshumacija ide previše sporo te da, ukoliko postoje dokazi za neka mjesta, treba ih provjeriti, a Salihović je obećao da će taj posao biti ubrzan.

Udruženja su upozorila i na posljedice odluka Ustavnog suda u vezi sa ukidanjem nekih presuda za ratne zločine te su podsjetili da su uputili zahtjev Evropskom sudu za ljudska prava, jer smatraju da je Ustani sud napravio određene pogreške u tom procesu.

"Tražili smo od Tužilaštva da za sve slučajeva za koje Ustavni sud ukine presudu, pokrene postupak pritvora kako bi oslobođeni bili u pritvoru do daljnjeg postupka", pojasnio je Tahirović.

Također, rečeno je nakon sastanka, očekuje se do kraja ove godine daleko veći broj predmeta i procesuiranja, a postoji i najava da će se ići s konkretnim kriznim štabom u pojedinim općinama, što je veliki uspjeh, smatraju predstavnici udruženja, s obzirom na počinjene zločine.