Traže da istupi iz SDA
18

Udruženja žele podržati Ćamila Durakovića za načelnika

Anadolija
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ćamil Duraković (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Udruženja preživjelih genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995, pozvali su danas Ćamila Durakovića, vršioca dužnosti načelnika te općine, da istupi iz Stranke demokratske akcije, jer su odlučili da podrže njegovu kandidaturu za načelnika općine Srebrenica na lokalnim izborima, 7. oktobra.

Nezavisna i nestranačka kandidatura Ćamila Durakovića, uvjet je, kako je navedeno u saopćenju 13 nevladinih organizacija iz Srebrenice, da ga njihovo članstvo podrži na izborima.

Ćamil Duraković je, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao da je prihvatio prijedlog nevladinih udruženja i najavio ostavku na sve stranačke funkcije i članstvo u SDA, kao i da će već sutra Centralnoj izbornoj komsiji BiH predati svoju kandidacijsku listu, kao nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice.

"Ja sam i ranije, kad je o ovome bilo riječi, kazao i u svojoj stranci da sam spreman da to učinim. Posebno mi je drago da se ovdje radi o formi kandidature za načelnika Srebrenice kojoj šira javnost daje podršku, a to je neovisnost. I, naravno da sam spreman da to učinim“, kazao je Duraković u izjavi za agenciju Anadolija.

On je najavio da će, nakon što preda svoju kandidacijsku listu za načelnika, kao neovisni kandidat, pisanim putem i javno podnijeti ostavku na sve funkcije u SDA, kao i na članstvo u toj stranci.

U javnom pozivu Durakoviću da istupi iz stranke, udruženja navode da je "Srebrenica iznad politike i važnija od svih stranačkih interesa, te ne može biti predmet politikanstva kao što je do sada bila".

Naglašavaju da im je osnovni i jedini motiv da spriječe da za načelnika te općine, u kojoj je u proteklom ratu izvršen genocid nad Bošnjacima potvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, "bude izabrana ličnost koja poriče genocid ili dolazi iz stranaka koje sitematski i sistemski poriču genocid".

Udruženja su pozvala sve političke partije koje ne poriču genocid da podrže nestranačku i nezavisnu kandidaturu Durakovića i posvete se kampanji registracije birača u Srebrenici za naredne lokalne izbore.

Koordinacioni odbor NVO-a u Srebrenici čine predstavnici Asocijacije studenata Srebrenice, NVO-a "Srebreničke majke", NVO-a "Žene Srebrenice", NVO-a "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", Organizacije RVI Srebrenica, NVO-a Patriotska liga Srebrenica, NVO-a Drina Srebrenica, NVO-a Omladinski centar Sućeska, NVO-a Sjaj Srebrenica, Udruženja studenata Srebrenice, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca opštine Srebrenica, Organizacije demobilisanih boraca opštine Srebrenica i Organizacije dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan.

Vezani članci