BiH
1

Udruženja osuđuju verbalne napade na Bećirovića

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Udruženje "Žena-žrtva rata", Udruženje pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe", Savez logoraša u BiH i Udruženje građana "Žene Podrinja" oštro osuđuju svakodnevne napade na zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Bećirovića koji dolaze od političara poznatih po negiranju genocida.

"Na meti onih koji svoju politiku temelje na prihvatanju i veličanju naslijeđa genocida, etničkog čišćenja, masovnog i sistemskog silovanja, progonima, pljačkama sada se našao i Bećirović, jer je javno prezentirao svoje stavove koji su historijske činjenice i uputio ih predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, kao i pismo koje je uputio svim predsjednicima stranaka u FBiH", navode udruženja žrtava rata u saopćenju za javnost .

Udruženja ističu da žrtve stoje iza svake napisane Bećirovićeve riječi, i pozivaju sve probosanski i patriotski orjentirane političare da zaustave sve češće atake na državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

"Također, pozivamo predstavnike stranaka iz RS-a, koji sjede u Prlamentu BiH i državnim institucijama da počnu štititi interese svih građana BiH, a ne da budu u službi politike Beograda, ne libeći se pri tome da svakoga mjeseca iz budžeta države BiH, a radeći protiv nje u svoje džepove trpaju po 5.000 KM", navodi se u saopćenju.

Istovremeno, od svih državnih poslanika, neovisno iz koje stranke ili entiteta dolazili, traže da napokon počnu jačati svojim radom državne organe i institucije i da prekinu s praksom njihovog rušenja.

"Ideologija koja je i dalje živa u ovoj zemlji, dovela jer do 200.000 mrtvih i milion raseljenih i presuđena je u Hagu i pred domaćim sudovima. Zbog toga je vrijeme da se prekine šutnja na otvorene napade na BiH i uvrede na račun Bošnjaka", stoji u saopćenju.