BiH
0

Udruženja ljekara: Ne radi se o korupciji nego o pomoći bolesnim građanima

FENA
Udruženje ljekara porodične medicine FBiH Podružnica za Kanton Sarajevo u saopćenju za javnost "odlučno demantira paušalne, kvazianalitičke, jednostrane izjave i uvrede čelnika ZZO Kantona Sarajevo, zasnovane na saopštenju komisije formirane od samog Zavoda“.

"Povodom pomenutih izjava, harange i 'samobrendiranja' čelnika ZZO Kantona Sarajevo izjavljujemo u ime 200 ljekara porodične medicine Kantona Sarajevo da je razlog ovako velikog broja propisanih recepata na dan 16.01.2013. godine zaštita pacijenata da ne bi ostali bez lijekova, zbog nelogične i ničim izazvane promjene bijelog bar koda u roza bar kod na receptu, odlukom ZZO KS", navodi se.

"Svi ti recepti su obezbijedili neophodnu terapiju našim pacijentima za taj mjesec i time je premošten problem koji je napravio ZZO. Prema tome ne radi se o korupciji nego o pomoći bolesnim građanima. Uvijek smo za ispitivanje korupcije u svim segmentima društva i sami pozivamo nadležne agencije da ispitaju moguću korupciju u zdravstvu, počevši od nas kao i od ZZO Kantona Sarajevo", ističe se.

Udruženje porodičnih ljekara je, kako navodi, odlučno u namjeri da zaštiti dignitet ljekara i bori se svim sredstvima za njihova prava koja su ugrožena upravo ovakvim i sličnim istupima.

"U tu svrhu angažovan je advokatski tim", ističe se.

U saopćenju za javnost ističe se da porodični ljekari Kantona Sarajevo svakodnevno pregledaju šest do sedam hiljada pacijenta, što je na godišnjem nivou 2,5 miliona pregleda.

"Spašavamo živote, ublažavamo bol i patnju i suosjećamo sa našim pacijentima. Naš glavni zadatak je bio i bit će, bez obzira na postojanje zavoda zdravstvenog osiguranja i njihovih direktora, briga za pacijente, očuvanje njihovog zdravlja, prevencija nastanka i kontrola bolesti.

Mi, porodični ljekari, smo uvijek na raspolaganju našim građanima. Bez obzira na pritiske i ograničenja iz ZZO Kantona Sarajevo, pružat ćemo najbolju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu našim pacijentima u skladu s mogućnostima i naučnim dokazima", navode iz Udruženje ljekara porodične medicine FBiH Podružnica za Kanton Sarajevo.