BiH
67

Udruženi u borbi protiv terorizma: Sve bh. agencije se okupljaju u jedno tijelo

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Dragan Mektić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Tužilaštvu BiH u toku je radni sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma na kojem su glavna tema trenutne aktivnosti u borbi protiv terorizma, praćenje i prevencija aktivnosti u vezi s terorizmom, kao i potreba jačanja kapaciteta Tužilaštva BiH i imenovanje tužilaca u Odsjeku za terorizam, u kojem aktivno i u punom kapacitetu sada radi samo jedan tužilac.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je kako će u BiH vrlo brzo biti stvoren mehanizam u okviru kojeg će sve sigurnosne i obavještajne agencije u BiH postati jedno tijelo koje će se zajedno boriti protiv terorizma.

"Ključna stvar je opredjeljenje i povjerenje. Mislim da smo definitivno iznašli mogućnost da se kao jedno tijelo borimo protiv terorizma i protiv svakog oblika ugrožavanja BiH od terorizma. Uspostavit ćemo operativnu grupu i trebaju nam jako tužilaštvo i jaka operativna grupa jer se u Tužilaštvu BiH i sigurnosnim agencijama tretira blizu 60 ozbiljnih predmeta vezanih za terorizam", rekao je Mektić.

Opstrukcije iz VSTV-a

Istakao je kako imamo dosta policijskih agencija koje treba ujediniti, ali da s druge strane nemamo dovoljno kapaciteta u Tužilaštvu koje treba brzo i efikasno sprovesti istrage.

"Nama ne znače ništa istrage koje će trajati mjesecima ili godinama. Začuđuje me činjenica da pojedinici u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) prave određenu opstrukciju u imenovanju tužilaca za koje je konkurs završen i za koje su budžetom osigurana sredstva. Imam informaciju da pojedinci poput Nezirovića i Suljagića opstruišu imenovanja tužilaca. Nikako nam ne može biti preskupa borba protiv terorizma ukoliko uklonimo terorističke prijetnje i preduprijedimo terorističke događaje. To nema cijenu", naglasio je Mektić.

Rekao je kako ima informacije da su Suljagić i Nezirović ušli u sferu političkih konotacija kada je riječ o imenovanju tužilaca u Odjelu za terorizam kako bi se proizvele određene političke posljedice u BiH, ali ministar smatra da je van pameti da se tužilaštvo, policijske i obavještajne agencije te VSTV bave političkim aspektima".

Operativna grupa u službi svih

Istakao je kako je ključna stvar da operativna grupa počne funkcionisati u sljedećih 10-15 dana, te je pozvao VSTV da u najkraćem roku imenuje određeni broj tužilaca kako bi se upustili u rješavanje 60 predmeta vezanih za terorizam.

"Operativna grupa neće biti isključivo servis Tužilaštva BiH, već svih tužilaštava na kojim se procesuiraju krivični predmeti terorizma. Također, stvorit ćemo bazu podataka o potencijalnim teroristima kako bi sve agencije imale informacije. Borbu protiv terorizma ćemo od najviših agencija spuštati na najniži lokalni nivo, tako da svaki policajac mora biti uključen", kazao je Mektić.

Ključno imenovanje tužilaca

Kazao je kako se na sastanku razmatra i promjena pravnog okvira, te treba odlučiti da li će izmjene biti napravljene u okviru postojećih zakona ili treba donijeti novi zakon kojim bi se dale veće ovlasti agencijama i policiji.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je kako je ova pravosudna institucija u proteklom periodu podigla optužnicu protiv 20 osoba za terorizam u vezi s odlascima u Siriji i na strana ratišta, te da vodi istrage protiv još 20 osoba za kaznena djela terorizma i terorističkih aktivnosti koje imaju veze sa Sirijom.

"Ima više predmeta sa istragom protiv najmanje 40 osoba zbog povezanosti s terorističkim aktivnostima. Trenutno samo jedan tužilac radi na ovim kaznenim djelima i ključno je da se imenuju tužioci, na što čekamo više mjeseci. Došlo je do raznih opstrukcija i nadamo se da će se to riješiti. Dosta terorističkih aktivnosti se pomjerilo na cyber prostor, te se u ulogama izvršitelja nalaze mladi ljudi dobi između 20 i 30 godina. To su novi modaliteti izvođenja terorizma i policijske i sigurnosne agencije te tužilaštvo moraju naći način kako da odgovore ovim izazovima i prevenciji", rekao je Grubešić.