Džerard Selman
0

"Udovoljili smo Sindikatu i odgodili primjenu zakona"

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministar pravde Republike srpske Džerard Selman potvrdio je u četvrtak da je udovoljeno zahjevu sindikata i do 1. jula 2010. godine odgođena je primjena zakona o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela, a koji predviđa i osnivanje agencije za provjeru načina sticanja imovine.

On ističe da je za tu agenciju predviđeno oko 900.000 maraka, ali i dodaje da taj iznos nije samo za plaće, već oko 60 posto ide za materijalne troškove.

Selman je ovo rekao komentirajući poziv predstavnika sindikata uprave, obrazovanja, policije i pravosuđa RS-a Vladi RS-a da ne osniva u 2010. pet do šest novih agencija u RS-u čime će se uštedjeti oko 11,5 od 16 miliona KM koliko bi trebalo da se dobije smanjenjem njihovih zarada.

Ministar Selman je nakon sjednice entitetske vlade kazao i da je također činjenica da bi agencija donosila prihod u budžet RS-a.

„Imamo podatak da je ovih dana u Italiji agencijama oduzeto oko 100 miliona eura na osnovu jednog ovakvog zakona, a da Ministarstvo pravde u Srbiji predviđa da će oprihodovati oko 130 miliona eura, a oni su počeli s radom 1. marta 2009.“, kazao je Selman.

Entitetska vlada utvrdila je u četvrtak zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela u formi prijedloga.