BiH
0

Udomljavanje životinja humanije i jeftinije od ubijanja

FENA
U organizaciji Udruženja za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo i pod pokroviteljstvom WSPA (Svjetsko udruženje za zaštitu životinja) danas će u prostorijama Franjevačkog studentskog centra u Sarajevu biti održan prvi sastanak udruženja za zaštitu životinja koja djeluju na području BiH.

Cilj sastanka je, prema riječima predsjednika Udruženja SOS Velimira Ivaniševića, dogovaranje konkretne i dugoročne saradnje "zaštitara" u svrhu pronalaženja novih metoda u borbi protiv okrutnosti nad životinjama.

"Ovo je i prilika da se upoznamo, razmijenimo iskustva i vidimo gdje smo uspjeli a gdje ne. Ono što je započeo SOS se više ne može zaustaviti i mi ćemo uz podršku učesnika ovog sastanka, članova udruženja iz Banje Luke, Brčkog, Tuzle, Mostara, Zenice i Doboja istrajati u namjeri da zaštitimo životinje", izjavio je za Fenu Ivanišević.

Najveći problem udruženja koje se bave sprječavanjem okrutnosti nad životinjama je nepostojanje zakona o zaštiti životinja. Iako je prijedlog ovog zakona upućen nadležnim institucijama, on još nije ušao i proceduru. A ovim zakonom bi se, smatra Ivanišević, riješili mnogi problemi.

"Odgovorno tvrdim da su metode koje mi predlažemo: udomljavanje i sterilizacija pasa i mačaka lutalica ne samo humanije već i jeftinije od ubijanja. Sramota je da imamo sve moguće zakone koji legaliziraju ubijanje i mučenje ovih životinja a nijedan koji bi ih zaštitio", kazao je Ivanišević te istakao kako je zaštita životinja zakonski regulirana u svakoj evropskoj i civiliziranoj zemlji.

Udruženja će, kako je najavljeno, intenzivno raditi i na mijenjanju svijesti građana BiH kada su u pitanju napuštene, bolesne i životinje kojima je potrebna pomoć. Nekih pomaka već ima: zahtjevi za udomljavanje životinja se povećavaju, ali su i dalje daleko od standarda evropskih zemalja.

Sastanak "zaštitara" je i prilika da se pripreme materijali za regionalnu sjednicu WSPA u novembru.