BiH
72

UDIK: Fizički napadi na novinare Klix.ba predstavljaju ozbiljnu prijetnju

Klix.ba
Novinarima i fotoreporterima portala Klix.ba podrška je došla i iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, a povodom današnjeg pretresa MUP-ova RS i KS

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro je osudilo postupak pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji su u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo jutros upali u redakciju portala Klix.ba

Naime, policija je izuzela sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke manjeg bh. entiteta Željke Cvijanović.

„UDIK smatra da MUP RS i MUP KS imaju pravo djelovanja u svome obimu, ali fizički napadi na novinare Klix.ba predstavljaju ozbiljnu prijetnju ka novinarskom izvještavanju i slobodama u Bosni i Hercegovini.

Naime, činjenica da je policija izvršila upad u redakciju Klixa po nalogu nadležnog sarajevskog suda i da je za sebe osigurala pravno pokriće ovog brutalnog čina, ne znači kako je policija imala pravo prekršiti slobodu izražavanja, tjerati novinare van iz njihovih redakcija i prisiljavati ih da otkriju svoje izvore.

Pitanja fizičkih napada na novinare nije ništa novo u Bosni i Hercegovini, ali jeste novo kada je u pitanju da se to događa od instucija države Bosne i Hercegovine. To pokazuje činjenicu da je Bosna i Hercegovina legalizirala nasilje protiv kojeg u kontinuitetu nasilje bori. Tamo gdje nema novinarske slobode izražavanja nema ni slobode izražavanja za obične građane“, stoji u saopćenju Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Iz UDIK-a izražavaju duboko žaljenje u povodu ovog čina, te se nadaju da će međunarodna zajednica ali i predstavnici civilnog društva i vlasti u Bosni i Hercegovini stati na slobodu i zaštitu novinara portala Klix.ba.