BiH
0

Učitelji u Mostaru za sutra najavili proteste

Anadolija
Mostar
Mostar
Sindikati osnovnog obrazovanja sutra će ispred Gradske vijećnice u Mostaru održati javne proteste zbog neizmirenih materijalnih troškova i zbog problema prijevoza učenika.

"Proteste su organizirali sindikati učitelja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Sindikat osnovnog obrazovanja BiH“, rekao je Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja u HNK na konferenciji za novinare u Mostaru.

Uporedo s protestima ispred Gradske uprave, u svim školama HNK-a održat će se dvosatni štrajk. Zahtjeve učitelja i nastavnika podržali su i sindikati srednjeg obrazovanja u ovom kantonu, sindikat namještenika i državnih službenika te sindikat policije.

"Čaša je prelivena stoga pozivamo sve one koji su nezadovoljni da dođi i iskažu svoje nezadovoljstvo“, poručio je Lauš.

Pojašnjavajući razloge, on je ponovio kako više od pola godine nisu uplaćeni materijalni troškovi za prijevoz uposlenika, da osnovnim školama više od pet mjeseci nisu uplaćeni materijalni troškovi te kako su "došli do same ivice poslovnog ambijenta".

Prema njegovim riječima, isključivi krivci za situaciju u kojoj se nalaze su Grad Mostar i preduzeće Mo-bus. Lauš je ustvrdio kako bi preduzeće koje je potpisalo ugovor o prevozu učenika s Gradom Mostar trebalo svoja prava tražiti tužbenim putem, a ne zabranom djeci da ulaze u autobuse. 

Učenici u prigradskim naseljima Vojno, Buna, Gnojnice već dvije sedmice nemaju pravo na korištenje javnog prevoza.

"To se više ne može tolerirati“ , zaključio je Lauš.

Svjesni ozbiljnosti situacije gradske vlasti su za danas u 13 sati zakazale sastanak sa predstavnicima sindikata i vijeća roditelja.

Lauš nije htio prejudicirati moguće teme razgovora i zaključke, ali je više već evidentno da je riječ o pokušaju smirivanja situacije u osnovnom obrazovanju.