Safet Softić
0

"Učinit ću sve da spriječim prijedlog zakona o platama dužnosnika"

FENA
Safet Softić
Safet Softić
Predsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Softić izjavio je danas novinarima u Sarajevu da će učiniti sve što može u toj svojoj ulozi da bi spriječio da prijedlog zakona o platama dužnosnika u vlasti dobije podršku u ovom domu u varijanti u kojoj je jučer odobren u Domu naroda, s amandmanom delegata Mike Lešića.

"Gotovo sam ubijeđen da neće dobiti podršku", rekao je, a na novinarsko pitanje kako gleda na rezultate jučerašnjeg glasanja u Domu naroda, izjavio je između ostalog: "Konsterniran sam".

Prijedlog zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH službeni je naziv teksta odobrenog jučer.

Negodovanje javnosti naročito je izazvao amandman koji je predložio delegat Mika Lešić, a delegati Doma naroda odobrili većinom glasova, koji pored ostalih pogodnosti predviđa povoljne penzije parlamentarcima koji navrše 50 godina života i 20 godina staža. Penzije bi dobivali nakon isteka mandata a uz to bi bilo omogućeno da članovi njihovih porodica naslijede penziju.

Takav amandman prethodno je odbila Federalna vlada kao predlagač zakona.

Zadnju riječ daje Parlament, a jučerašnje izjašnjavanje nije i konačan ishod jer i Predstavnički dom mora odobriti ovaj kao i bilo koji drugi zakonski tekst da bi on mogao stupiti na snagu.

Predsjedavajući Safet Softić sazvao je za naredni utorak vanrednu sjednicu Predstavničkog doma s tim zakonom na dnevnom redu pa će od ovog parlamentarnog nivoa zavisiti sudbina teksta čiji je sastavni dio trenutno i Lešićev amandman.

Prilikom jučerašnjeg izjašnjavanja Doma naroda, reakcija novinara koji prate rad Parlamenta bila je neuobičajena.

U momentu kad je amandman odobren većinom glasova, oni su, u nevjerici, spontano i ironično zapljeskali parlamentarcima jer se u sadašnjim bosanskohercegovačkim socijalnim prilikama pogodnost koju nudi Lešićeva intervencija uglavnom doživljava u javnosti kao iznimna privilegija povlaštenima.