Safet Halilović
0

Učinit ćemo sve da proces povratka bude ispoštovan

FENA
Na temelju revidiranog strateškog dokumenta, zajedno s međunarodnim organizacijama i predstavnicima civilnog društva u BiH, uradit ćemo sve da proces povratka i provedba Aneksa VII Dejtonskog sporazuma u potpunosti budu ispoštovani i da sve dok i posljednjoj izbjegloj, raseljenoj osobi i povratniku ne bude osiguran pristup pravima, ovaj proces neće biti zaključen.

To je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović naveo u svojoj izjavi u povodu Svjetskog dana izbjeglica - 20. juna, u kojoj je i posebno zahvalio UNHCR-u, kao vodećoj agenciji UN-a, za pomoć koju duže od 15 godina pruža izbjegličko-raseljeničkoj populaciji širom BiH i regiona.

Halilović je podsjetio da potpisivanje Dejtonskog sporazuma krajem 1995. godine oko milion osoba dočekalo raseljeno unutar BiH, od čega gotovo trećina unutar svojih domicilnih općina. Zabrinjavajućim se smatra to što skoro 13 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma još oko 2.500 porodica s oko 7.500 članova živi u različitim vidovima kolektivnih oblika stanovanja i što oko 3.000 porodica još nema električnu energiju.

Ohrabrujućom se smatra činjenica da zainteresiranost za povratak u BiH ne opada. U Halilovićevoj izjavi su i "aktuelni pokazatelji koji svjedoče o oko 42.000 porodica, odnosno oko 135.000 osoba kojima je potrebna pomoć u rekonstrukciji radi dobrovoljnog povratka u BiH".

BiH je potpisnica međunarodnih konvencija o zaštiti izbjeglica i tako je postala zemlja prihvata osoba iz drugih zemalja kojima je priznat izbjeglički status ili drugi vid međunarodne zaštite.

Takvih osoba u BiH je oko 185. Znatno je veći broj onih koji nemaju formalan status izbjeglice, ali su u faktičkom smislu izbjegli, posebno iz zemalja u regionu. Procjena je da ih u BiH danas ima oko 35.000.

Halilović naglašava da je BiH postigla značajne rezultate u procesu povratka oko 1.050.000 osoba.

Prijeratnim vlasnicima i korisnicima vraćeno je skoro 99,7 posto od oko 220.000 podnesenih zahtjeva za povrat imovine i stanarskih prava koji su im zauzeti u ratu. Od oko 445.000 srušenih ili devastiranih stambenih jedinica obnovljeno je oko 320.000.

U sklopu procesa povratka preostaje još dosta da se uradi, posebno na stvaranju uvjeta za održivi povratak, što je najveći problem povratka u BiH - riječi su ministra Safeta Halilovića, koje prenosi njegov kabinet.