BiH
0

Ucijenjena glava novog lidera Al Qaide u Iraku

FENA
Američka državna tajnica Condoleezee Rice odobrila je nagradu u visini do pet miliona dolara za informaciju o novom lideru Al Qaide u Iraku, Abu Ajubu el Masriju.

"Želimo ohrabriti ljude koji imaju informaciju o Masrijevom prebivalištu da kontaktiraju američku ambasadu u Bagdadu, bilo kog američkog vojnog zapovjednika u Iraku, bilo koju američku ambasadu ili konzulat", rekao je portparol američkog State Departmenta Adam Erelli.

Vjeruje se da je Egipćanin Masri nasljednik nedavno ubijenog lidera Al-Qaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija.

Prema podacima američke vojske, Masri je obučavan u kampovima u Afganistanu i bio je zadužen za formiranje prve ćelije Al Qaide u Bagdadu.

Američki zvaničnici opisuju Masrija kao stručnjaka za eksplozivne naprave, izvijestio je Reuters i podsjetio je da je Zarqawijeva glava bila ucijenjena na 25 miliona dolara.

Rice je odobrila novac iz Programa američkog pravosuđa, koji je do sada izdvojio 62 miliona dolara za više od 40 ljudi koji su posjedovali informacije koje su pomogle sprečavanje terorističkih napada na SAD ili su dovele do hapšenja osumnjičenih terorista.

Iz tog programa je isplaćeno i 30 miliona dolara osobama koje su američkim vlastima pružile informacije koje su dovele do ubistva dvojice sinova bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, Udaja i Kusaja, 2003. godine.