BiH
242

Učesnike Marša mira napali stršljeni, jedna osoba helikopterom prebačena u bolnicu

Piše: T. S.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Grupu učesnika Marša mira napali su stršljeni. Trinaest njih primilo je medicinsku pomoć zbog uboda stršljena, dok je jedna osoba prebačena helikopterom u UKC Tuzla.

Učesnici Marša mira danas prelaze planinu Udrč. Najveći problem su im stvorili stršljeni.

"Ubode stršljena pretrpjelo je 13 osoba. Jedna od njih je imala alergijsku reakciju, zbog čega je hitno helikopterom prevezena u UKC Tuzla. Ostali učesnici koji su pretrpjeli ubode dobili su medicinsku njegu na mjestu događaja te su nakon toga neki odustali, a neki nastavili marš", kazao je za Klix.ba Hazim Mujčinović, član Organizacionog odbora Marša mira.

Amra Odobašić, glasnogovornica UKC Tuzla, istakla je za Klix.ba da je osoba kod koje se javila alergijska reakcija nakon uboda stršljena smještena na Kliniku za kožne bolesti.

"Kod H. A. iz Srebrenika javila se alergijska reakcija, zbog čega je zadržan na klinici. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali će biti zadržan 24 sata na bolničkom liječenju", istakla je Odobašić.

Učesnici Marša mira danas prelaze preko zahtjevne dionice - planine Udrč, a, kako saznajemo, nisu imali većih problema, uprkos lošim vremenskim uvjetima. Uz njih su ekipe hitne pomoći, ali i članovi Crvenog križa.

"Kiša je sinoć prekinula historijski čas u Liplju, mjestu gdje je pronađeno najviše masovnih grobnica. No, nije nam nanijela previše štete. Šatore smo dobro zaštitili, a neki učesnici su noć proveli u kućama u selu", kazao je Mujčinović.

Lejla Čaušević-Sućeska, članica Organizacionog odbora, je za Klix.ba kazala da učesnici put prolaze bez većih poteškoća.

"Dio učesnika je već sišao s planine Udrč, dok se neki tek penju. Svi idemo svojim tempom. Počela je padati kiša i hladnije je, mnogi imaju upalu mišića i žuljeve, ali sve ćemo to prevazići i stići na odredište", istakla je ona.

Učesnicima Marša mira Nezuk - Srebrenica pridružio se danas Valentin Inzko, koji je istakao da želi odati počast žrtvama, te da će dva dana učestvovati na Maršu mira.