BiH
32

Učesnik NOR-a Šerif Biser: Danas pričamo samo o periodu od 1992., kao da je historija tada počela

Piše: Er. M.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Devedesetdvogodišnji Šerif Biser, koji je bio jedan od učesnika Narodnooslobodilačke borbe Jugoslavije, s nostalgijom se prisjetio u razgovoru za Klix.ba prošlih vremena i značaja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Biser nam je kazao kako je davne 1943. godine bio ilegalac te da je u tom periodu bio i u sabirnom logoru Jasenovac koji je bio najveći sabirni logor i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

"Svi narodi u Jugoslaviji su bili jednaki bez obzira na vjeru i naciju. Naša borba je bila narodnooslobodilačka i u njoj se nismo samo borili protiv okupatora, već i za novo društveno uređenje", rekao je Biser.

S nostalgijom se prisjetio da su se narodi od 1945. do 1991. godine imali riješena i nacionalna pitanja, a i socijalni status u bivšoj državi. Kako kaže, na takvo stanje svakako su utjecaja imali ekonomskim procesi u državi i nizak stepen nepismenosti.

"Malo se o tome danas govori. Više pričamo o periodu od 1992. godine do danas, kao da historija počinje od devedesetih. Bosna i Hercegovina ima mnogo dužu državnu historiju. Međutim, dolaskom nove garniture na vlast ukinuta su prava građanima i dat je primat konstitutivnim narodima, dok je država podijeljena na etničkom principu", kazao je on.

Kako kaže, ogorčen je stanjem u kojem se nalazi naša država koja ekonomski propada i o kojoj se i u 2016. godini priča u kontekstu novih dijeljenja.

"Priznavanje BiH nije bilo zbog jednog naroda, nego zbog svih njenih naroda. Na drugoj strani, danas svi mi vidimo realno stanje o kojem najbolje govori činjenica da imamo 'građane drugog reda' poput Sejdića i Fincija. U tu grupu spadaju svi ljudi koji nisu članovi političkih stranaka", rekao je Biser.

Smatra da danas imamo državu koja je samo robna kuća za evropske proizvode dok uvozi sve one proizvode koje je bivša država proizvodila.

"O obrazovanju ne bih ni da govorim. Kadar koji se proizvede na privatnim fakultetima sutra će upravljati državom. To je opća slika", kazao je on.

Ističe da "ono vrijeme" nije moguće komparirati sa ovim, jer je činjenica da se Dan državnosti slavi u državi čiju državnost ne priznaje jedan od njenih entiteta.

"To je entitet Republika Srpska. Kod nas je granica bila nezavisnost i sve je rješavano unutar sistema. Danas imamo da jedan ide u Beograd, a drugi u Zagreb po savjet", rekao je Biser.

Pored svih negativnih kretanja, Biser ističe da ipak postoji i određeni napredak koji se ogleda u rastu popularnosti lijevo orijentisanih stranaka koje su državotvorne.

"Komparacija onog i sadašnjeg vremena nije moguća. Danas su ojačale desne stranke", zaključio je on.