Učestvuje 7000 ljudi
0

Učesnici "Marša mira" stigli do Liplja kod Zvornika

FENA
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Iz Nezuka kod Zvornika jutros je oko 7.000 učesnika krenulo na trodnevno pješačenje stazama kojim su se Srebreničani jula 1995. godine probijali prema Tuzli.

Muhizin Omerović, jedan od preživjelih nalazi se u koloni dugoj oko šest kilometara. On nam je rekao da čelo kolone sada pristiže u mjesto Liplje kod Zvornika, dok je začelje negdje oko Crnog vrha.

"Veliki je broj učesnika, među njima je najviše osoba oko dvadeset godina. Održat ćemo nekoliko sati historije da bi ovi mladi shvatili šta se sve dešavalo i kroz kakve patnje smo prolazili na proboju do Tuzle. Mislim da će teško to da shvate, posebno ljudi iz inostranstva koji su sa nama na maršu, jer ne mogu da zamisle da se tako nešto moglo dešavati“, izjavio je Omerović.

On je dodao da će u Liplju biti održan sat historije o temi "Ekshumacija masovnih grobnica u Liplju", a slične teme će biti obrađene i naredna dva dana na svim stratištima.

Planirano je da učesnici "Marša mira" večeras stignu do Kamenice, a sutra slijedi nastavak pješačenja.

Kako se očekuje, sutra će iz Žepe krenuti kolona koja, po običaju prolazi kroz Jasenovu i Zeleni Jadar i zajedno, 10. jula stiže u Potočare s učesnicima "Marša mira" iz Nezuka.