BiH
7

Učesnici Marša mira iz Sarajeva prepješačili do Kladnja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Učesnici Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari 2013 prešli su Kladanj i pješače prema planinarskom domu u Javorju, kazala je za Agenciju FENA članica Organizacionog odbora Lejla Čaušević-Sućeska.

"Svih 48 učesnika su dobro. Sve ide prema planiram aktivnostima. Sutra ćemo prepješačiti najdužu etapu od 39 kilometara prema Kalesiji, a najvitalniji na Maršu je najstariji učesnik Sejfo Herenda koji ima 81 godinu", rekla je Čaušević-Sućeska.

Najmlađi učesnik Marša mira koji je krenuo iz Sarajeva je Muzafer Salkić, rođen 1995. godine dva mjeseca nakon pogibije svog oca u selu pokraj Nezuka.

Učesnici Marša mira Sarajevo - Nezuk - Potočari krenuli su 3. jula iz Sarajeva i oni će za osam dana prepješačiti 220 kilometara.

Ovogodišnji Marš iz Sarajeva održava se po drugi put. Učesnici pješače od Sarajeva do Nezuka, a onda se priključuju Maršu mira koji iz Nezuka kreće do Potočara. Na ovaj način se obilježava godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i odaje počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenica u julu 1995. godine.

Marš mira Nezuk-Potočari postao je međunarodna manifestacija jer svake godine veliki broj ljudi iz svijeta dolazi u BiH radi učešća u maršu. Prošle godine bilo je 8.000 učesnika. Na ovogodišnjem Maršu mira Nezuk- Potočari 2013 očekuje se oko 5.000 učesnika. Putem interneta se registriralo 1.000 učesnika.