BiH
37

Učesnici Marša mira i porodice prebacuju tabute u musalu Memorijalnog centra u Potočarima

Piše: E.S.H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Nakon dolaska svih učesnika Marša mira, počelo je prenošenje tabuta do musale Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Posmrtni ostaci 175 srebreničkih žrtava se od ruke do ruke prenosi do musale gdje će sačekati klanjanje dženaze namaza i ukop.

U Memorijalnom centru je sve spremno za ukop žrtava.

"Nadamo se da ćemo na dostojanstven način obaviti glavnu ceremoniju, a to je dženaza i ukop 175 žrtava genocida", rekao je za Klix.ba Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra.

Hala u kojoj su smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici bila je otvorena tokom dana za rodbinu i prijatelje i sve one koji su se molitvom ili na drugi način oprostili od žrtava.

Večeras će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar. Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji.

U petak, 11. jula, u 11 sati počet će komemoracija žrtvama srebreničkog genocida u memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, a potom će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida. Džumu i ikindiju 11. jula u Potočarima predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i dženaza-namaz.